Koristan projekat
0

STUDIRAJeu za pomoć novim studentima u Austriji

Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački studenti u Austriji pokrenuli su projekat STUDIRAJeu, želeći iz svog ličnog iskustva pomoći onima koji namjeravaju započeti ili nastaviti studij u inostranstvu.

Znajući kako početak nosi sa sobom razne poteškoće, kao što je organizacija tek započetog studija, rješavanje administrativnih i stambenih pitanja, osiguravanje finansijskih sredstava i navikavanje na novu životnu i kulturnu sredinu, okupili su se u svrhu pomaganja onima kojima predstoje isti izazovi.

S obzirom da je sve više državljana Bosne i Hercegovine i regiona zainteresirano za studij ili specijalizaciju u Evropi, a informacije su im potrebne i prije dolaska u inostranstvo, prvenstveni cilj jeste pružanje svih relevantnih informacija u vezi sa početkom studija putem internet-stranice STUDIRAJeu.

Veoma značajan faktor u tom vidu pružanja pomoći jeste mogućnost postavljanja pitanja, čijim odgovorima se pristupa s velikom odgovornošću i profesionalnošću. Direktan kontakt sa već iskusnim studentima i diplomantima omogućuje početnicima brži i lakši pristup rješavanju mnogobrojnih pitanja.

Putem intervjua s uspješno diplomiranim studentima, magistrima i doktorima daje se odličan uvid u svakodnevni život i radne navike studenata u Beču ili nekom drugom evropskom univerzitetskom centru, kao i lični savjeti budućim generacijama bosanskohercegovačkih studenata.

STUDIRAJeu je relativno nov projekat, te je stoga predstavljen na Prvom sajmu studentskih ideja, koji je održan u februaru 2011. godine u organizaciji SPUS-a. Organiziran je s ciljem predstavljanja inovativnih ideja studenata, kao i pospješivanja saradnje studentskih organizacija univerziteta iz BiH, regiona i Evrope. Na Sajmu je ideja ekipe okupljene oko projekta STUDIRAJeu osvojila četvrto mjesto.