BiH
11

Studijski programi IUS-a dobili bezuslovnu međunarodnu akreditaciju

Klix.ba
Austrijska državna Agencija za osiguranje kvaliteta i akreditaciju, AQ Austria, punopravna članica Evropskog udruženja za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), akreditovala je šest studijskih programa prvog i drugog ciklusa koji se realizuju na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

IUS je ovim činom još jednom potvrdio svoju opredjeljenost ka obezbjeđenju kvaliteta koje pruža svojim studentima, te ispunio zacrtane strateške ciljeve vezane za akreditaciju studijskih programa.

"Ovom prestižnom akreditacijom studijski programi IUS-a dobili su međunarodno priznanje i neovisnu ocjenu kvalitete, kojom se potvrđuje da su programski sadržaji prvog i drugog ciklusa na akreditovanim studijskim programima, te njihova realizacija kao i istraživački rad te saradnja sa industrijom i na međunarodnom planu u potpunosti usklađeni sa standardima Evropskog prostora visokog obrazovanja (Eureopean Higher Education Area) i Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG)", saopćeno je iz ove visokoškolske ustanove.

Na sjednici Upravnog odbor Agencije, održanoj 14. novembra, 2017. godine u Beču, međunarodnu akreditaciju dobili su sljedeći studijski programi:

  • Elektrotehnika i elektronika, I ciklus studija
  • Elektrotehnika i elektronika, II ciklus studija
  • Genetika i bioinžinjering, I ciklus studija
  • Genetika i bioinžinjering, II ciklus studija
  • Međunarodni odnosi, I ciklus studija
  • Međunarodni odnosi, II ciklus studija

Uprava IUS-a ističe kako je ovo još jedan u nizu od uspjeha na međunarodnom planu, te još jednom naglašavaju svoje opredjeljenje ka bolonjskoj viziji, kojom se zahtjeva da se osiguranje kvaliteta visokoškolskih ustanova vrši u skladu sa Evropskim standardima i smjernicama (ESG), te na bazi međunarodne saradnje.

IUS