BiH
0

Studijska posjeta Bratislavi za predstavnike Parlamenta u BiH

FENA
Parlament Republike Slovačke u suradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI) će za predstavnike državnog i entitetskih parlamenata u Bosni i Hercegovini od 9. do 13. juna organizirati studijsku posjetu Bratislavi, saopćeno je iz Ambasade Republike Slovačke u BiH.

Studijska posjeta se organizira radi uspostavljanja održive i dugoročne veze između ovih institucija i razgovara o ulogama parlamenata u evropskim integracijama.

Suradnja između Parlamenta Republike Slovačke i NDI-a je rezultat Memoranduma o razumijevanju i suradnji na programima pomoći parlamentima zemalja zapadnog Balkana, koji je potpisan prošle godine. Ova studijska posjeta slijedi slične uspješno organizirane studijske posjete predstavnika makedonskog i crnogorskog parlamenta Bratislavi.

lako se, saopćeno je, glavne odgovornosti za uspostavljanje zakonskog i institucionalnog okvira za neophodne reforme u BiH nalaze na nivou državnog parlamenta, entitetski parlamenti će imati i odgovornost za provođenje neophodnih promjena i prilagođavanja u svom radu kako se BiH bude sve više približavala ulasku u EU. Neophodni preduvjet koji parlamenti u Bosni i Hercegovini treba da ispune radi efikasnog provođenja svoje zakonodavne uloge u procesu pridruživanja EU jeste da osiguraju da poslanici i osoblje parlamenata budu upoznati o svemu što proces evropskih integracija podrazumijeva.

Ta studijska posjeta će predstavnicima parlamenata u BiH pružiti priliku da se sastanu sa svojim kolegama iz Evropskog parlamenta i s njima razmijene iskustva da bi što bolje razumjeli rad Evropskog parlamenta i ulogu parlamenata zemalja članica unutar EU.

Učesnici iz BiH će imati priliku prisustvovati javnim saslušanjima te razgovarati sa svojim kolegama u relevantim komisijama Parlamenta Republike Slovačke. Učesnici studijske posjete će uključivati članove i osoblje različitih parlamentarnih tijela odgovornih za evropske integracije i ustavnu reformu.

Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI) je neprofitna međunarodna organizacija čija je misija jačanje i širenje demokracije u cijelom svijetu. Oslanjajući se na globalnu mrežu eksperata volontera, NDl osigurava praktičnu podršku civilnim i političkim liderima koji rade na unapređenju demokratskih vrijednosti, praksi i institucija.

NDl surađuje s demokratama u svim regionima svijeta na izgradnji političkih organizacija i organizacija civilnog društva, osiguranju pravednih i demokratskih izbora, promoviranju građanskog učešća, otvorenosti i odgovornosti vlasti. NDl, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), surađuje s parlamentima u BiH od 2000. godine, osiguravajući da parlamenti postanu transparentniji i odgovorniji prema građanima u svom radu.