{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studiji u Njemačkoj jeftiniji nego u BiH i Srbiji

A
3.7.2014. u 19:58
203
106
Studiji u Njemačkoj jeftiniji nego u BiH i Srbiji
203
Studiji u Njemačkoj jeftiniji nego u BiH i Srbiji
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon navoda da bi uskoro na Univerzitetu u Sarajevu na pojedinim fakultetima studenti mogli plaćati školarinu i do 7.000 KM, novinari Anadolije su detaljno istražili koliko iznosi visina školarina u drugim zemljama regiona, ali i Evrope.
Prema podacima do koji su došli novinari Anadolije, školarina na pojedinim fakultetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji skoro je ista ako ne i skuplja od školarine na prestižnim univerzitetima u, naprimjer, Njemačkoj, Francuskoj i Austriji.

Tako je, prema posljednjim podacima, prosječna školarina na univerzitetima u Bosni i Hercegovini do sada iznosila oko 500 eura, a najviša školarina i do 1.500 eura.

Ipak, Senat Univerziteta Sarajevo je 25. juna izglasao i Upravnom odboru na usvajanje poslao prijedlog povećanja školarina i skoro svih ostalih troškova na Univerzitetu Sarajevo, te bi u narednom periodu školarina na ovom univerzitetu mogla iznositi i do 7.000 KM, što je oko dva puta skuplje od studija medicine u Beču gdje bh. državljani plaćaju 720 eura po jednom akademskom semestru.

Slično kao i u BiH, i studenti na većini univerziteta u Srbiji plaćaju školarinu od oko 1.500 eura. Konkretnije, prosječna školarina u Srbiji iznosi oko 1.000 eura, a najviše plaćaju studenti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, tačnije oko 2.000 eura.

Školarine u BiH i Srbiji kao u bogatim evropskim zemljamaPoređenja radi, studenti koji studiraju na prestižnim njemačkim univerzitetima plaćaju školarinu od 500 eura po semestru, odnosno 1.000 eura godišnje.

Isto tako, studenti na državnim univerzitetima u Francuskoj za prvi ciklus studija plaćaju godišnju školarinu od oko 200 eura, a na tehničkim fakultetima oko 600 eura. Školarina na medicinskom fakultetu u toj zemlji iznosi oko 450 eura godišnje. Zanimljivo je da studenti na doktorskim studijima u Francuskoj godišnje plaćaju samo oko 390 eura.

Od zemalja regiona, na većini fakulteta Univerziteta u Crnoj Gori školarina iznosi oko 500 eura, a najskuplja je arhitektura, gdje godišnja školarina iznosi oko 1.000 eura.

Najskuplji fakulteti u Hrvatskoj su iz oblasti biomedicine i umjetničke akademije gdje školarina iznosi oko 1.200 eura. Zatim slijede biotehnički i tehnički fakulteti sa školarinom od 1.000 eura i društveno-humanističke nauke sa oko 900 eura. Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija ne plaćaju ništa, već ih finansira država.

Studiji u Makedoniji najjeftiniji u regionuOd zemalja regiona, najjeftinija školarina je u Makedoniji gdje prosječna školarina za jednog studenta iznosi oko 250 eura, a najviša školarina oko 400 eura.

U školarinu u skoro svim zemljama regiona nisu uračunate ni knjige ni pribor, a studentske takse, odnosno uvjerenja i potvrde, također se plaćaju na skoro svim fakultetima, što studentima predstavlja dodatno financijsko opterećenje.

S druge strane, na fakultetima u regionu se pravdaju time da trenutnim školarinama teško uspijevaju da izmire osnovne potrebe i da od državnih vlasti ne dobijaju dovoljnu finansijsku podršku da mogu platiti sve račune.

Inače, prema svim relevantnim pokazateljima, univerziteti iz zemalja regiona su među najslabije rangiranim u Evropi. Prema podacima portala Webometrics, Univerzitet u Zagrebu je najbolje rangiran u regionu i nalazi se na 497. mjestu, slijedi Univerzitet u Beogradu koji je na 509. mjestu, pa onda Univerzitet Čiril i Metodije koji je na 1.256 mjestu. Univerzitet Sarajevo je najbolje rangirani univerzitet iz BiH i nalazi se na 1.928. mjestu ove popularne liste. Od ostalih zemalja regiona, Univerzitet Crne Gore je pozicioniran na 3.858 mjestu liste Webometricsa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: