Esmir Opardija
0

Studentsko naselje na Bjelavama potencijalni izvor zaraze

FENA
Pred početak svake školske godine, ponovo se aktualizira pitanje visokog obrazovanja - smještaja studenata u studentske domove i uvjeta u kojima studenti Univerziteta u Sarajevu borave i rade.

I ove godine, na raspisani konkurs za smještaj u domove, javio se daleko veći broj studenata od broja raspoloživih smještajnih jedinica. Čak 2.421 student konkurirao je za smještaj, a kapacitet domova je 1.850 studenata.

"Očekujemo da se oslobodi nekih stotinjak soba jer se dešava svake godine da brucoši koji su prošli na konkursu za smještaj nisu uspjeli upisati fakultet. U ovo ubrajamo i studente koji su obnovili godinu pa će se vratiti kući", izjavio je Feni predsjednik Asocijacije studenata "Studentskih domova" Univerziteta u Sarajevu Esmir Opardija.

Međutim, opet ostaje nekoliko stotina studenata koji se neće moći smjestiti, uprkos postavljanju i tzv. pomoćnih ležajeva. Da priča bude još komplikovanija, istakao je Lopardija, studenti u studentskim domovima su suočeni s teškim i neadekvatnim uvjetima smještaja.

"Smiješno je da u 21. vijeku nadležni slave kada nam umjesto jednog obroka, koliko smo imali donedavno, obezbijede dva. Žalosno je da u tom istom 21. vijeku mi u domovima imamo toplu vodu pet dana sedmično po dva sata dok se svi pozivaju na mlade i ambiciozne studente koji će biti nositelji aktivnosti i razvoja BiH", kazao je Feni Opardija.

Jedan od gorućih problema je vrlo čest izostanak kantonalnih sufinansiranja smještaja i prehrane. Zbog izostanka uplata studenti često ne dobijaju bonove za obroke.

"Da ne govorim o drugim problemima, potpuno banalnim, poput dotrajalosti kašika, viljuški i noževa ili zajedničkih kupatila koja su prijeteći izvor zaraze i koja su toliko dotrajala da se svakodnevno bojimo da će nekome dio plafona ili zida pasti na glavu. Čitavo studentsko naselje Bjelave bi trebalo zatvoriti i obnoviti", istakao je Opardija.

O malo većim investicijama poput izgradnje sportskih terena za rekreaciju studenata, Opardija kaže, mogu samo sanjati.

"Godinama gubimo vrijeme koje trebamo provesti u učenju i usavršavanju na rješavanje gorućih problema u domovima. Spočitava nam se da se stalno bunimo, ali mi tražimo samo normalne uslove za rad. Pokušali smo, hiljadu puta, objasniti nadležnim da studiranje podrazumijeva i druženje i rekreaciju i mnoge druge aktivnosti. Ono što nam oni poručuju je da trebamo biti zadovoljni i s ovim što imamo jer država nema para. Nismo mi mala djeca. Znamo da se novac troši na milion gluposti, a iznos koji nadležni i ostali političari potroše na različite reprezentacije bio bi itekako dovoljan da se studentima uvede i doručak", kazao je Opardija.

U novu školsku godnu studenti u studentskim domovima ulaze bez ijednog novog ležaja ili deke. Studenti su ogorčeni jer, kako kažu, na njih se ne gleda kao na razvojnu komponentu ovog društva već kao na socijalnu kategoriju.