Sarajevo
0

"Studentskim tramvajem" najavili velike proteste

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Nakon godina života u nikakvim uslovima u studentskim domovima i sa jednim od najnižih studentslih standarda u Evropi, uz "promašenu" reformu obrazovanja, studenti u Sarajevu odlučili su da dignu glas protiv premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića jer nije održao obećanje o uvođenju besplatnih ili subvencioniranih studentskih karata za gradski prijevoz.

Organiziranjem simbolične akcije, u kojoj su studenti i drugi građani koji su došli da ih podrže formirali kolonu nazvavši je "Studentski tramvaj", studenti žele najaviti velike proteste zakazane za 17. februar u podne ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

"Studentski tramvaj" na čijem čelu su nosili CD player s kojeg su puštali zvuke tramvaja krenuo je ispred Katedrale te uz stajanje na nekoliko "stanica" došao ispred zgrade Kantona Sarajevo. Nakon što su tablu na zgradi Kantona oblijepili naljepnicama koje najavljuju protest 17. februara, policajci koji su obezbjeđivali skup natjerali su ih da ih odmah skinu.

Studenti protestima žele izvršiti pritisak na kantonalnog premijera Besima Mehmedića kako bi ispunio obećanje dato prije nekoliko mjeseci kazavši da će svi studenti dobiti subvencionirane karte za javni gradski saobraćaj, te da će Vlada snositi dio troškova.