BiH
0

Studentski protesti zbog predstojeće Bushove posjete Indoneziji

FENA
Džakarta
Džakarta
Danas su u pet indonežanskih gradova organizirani studentski protesti zbog predstojeće posjete američkog predsjednika Georgea W. Busha toj najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi na svijetu, javili su lokalni mediji i izjavili očevici.

"Busha treba tretirati kao ratnog zločinca zbog njegovih akcija u Iraku i Afganistanu", rekao je radiju el-Shinta jedan od učesnika protesta Husein Hasan u gradu Bogor, južno od prijestonice Džakarte.

"Pozivamo indonežansku vladu da otkaže (Bushovu) posjetu", rekao Hasan, a prenijela agencija AP.

Kako je najavljeno, Bush treba da se sastane s indonežanskim predsjednikom Susilom Bambangom Judojonom u Bogaru, tokom svoje jednodnevne posjete Indoneziji 20. novembra na povratku sa samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Vijetnamu.

Bush je nepopularan među mnogim Indonežanima zbog ratova u Afganistanu i Iraku, kao i zbog podrške koju pruža Izraelu. Međutim, vlade dviju država tradicionalno imaju bliske odnose.

Kako su saopćili indonežanski zvaničnici, u centru pažnje razgovora tokom predstojeće Bushove posjete bit će unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja i zdravstva dvije zemlje, kao i načini za povećanje američkih investicija u ovoj uglavnom siromašnoj državi od 220 miliona stanovnika.