{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studentski protesti u Tuzli

F
8.10.2010. u 20:18
0
11
Studentski protesti u Tuzli
0
Studentski protesti u Tuzli
Foto: Arhiv
Povodom danas organiziranih studentskih protesta pred zgradom Filozofskog fakulteta u Tuzli i Vlade Tuzlanskog kantona (TK), upriličen je sastanak između predstavnika studentskih asocijacija različitih fakulteta Univerziteta u Tuzli, Rektora Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Envera Haliliovića i ministrice obrazovanja nauke, kulture i sporta TK-A, prof.dr. Mirzete Hadžić Suljkić.
Na sastanku su pojašnjene sve nedoumice oko tumačenja Zakona o visokom obrazovanju, kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona u viskom obrazovanju, gdje je jasno precizirano ko, i pod kojim uvjetima može upisati narednu godinu studija.

U ovom trenutku zahtjevi koji su upućeni prema Senatu, Univerzitetu i Ministarstvu ne mogu se realizovati jer isključuju jedni druge.

Obzirom da su na danas upriličenom sastanku izneseni i podaci da određeni broj studenata, pojedinačni slučajevi koji se razlikuju od fakulteta do fakulteta, nisu mogli pristupiti socijalnom roku, donsen je zaključak u kome se kaže da oni studenti koji su imali proceduralne propuste, administrativno-tehničke greške prilikom stvaranja uvjeta za prijavu ispita, zaštitu i ostvarenje svojih prava mogu tražiti na matičnim fakulteteima tako što će podnijeti pisani zahtjev Dekanatima za omogućavanje polaganja ispita na socijalnom roku, kako je to utvrđeno ostalim pravilima.

Studenti nisu zadovoljni ovakvim objašnjenima i nastavljaju proteste i tokom noći. Najavljuju i mogućnost štrajka glađu.

Unija studenata izjasnila se da ne podržava proteste grupe studenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: