Apel SBB-u
46

Studentski parlament u Sarajevu želi da Zineta Bogunić ostane ministrica obrazovanja

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u vezi sa najavljenom smjenom Vlade Kantona Sarajevo, apeluje na stranke koje čine novu skupštinsku većinu, a prije svih na SBB kojem pripada resor obrazovanja, da razmotre ponovno imenovanja Zinete Bogunić za ministricu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

"Razlozi ovog apela, iako su vjerovatno svima koji su pratili rad imenovane sasvim jasni, leže u činjenici da je Bogunić u svom radu pokazala izuzetno visok stepen profesionalizma, stručnosti, posvećenosti, objektivnosti, ali naravno, u konačnici i hrabrosti - koja je tom resoru možda i najpotrebnija. Također, Studentski parlament kao organizacija koja zastupa interese svih 30 000 studenata Univerziteta u Sarajevu je u Bogunić imao partnera i započeo neke od najozbiljnijih reformskih procesa, kako u oblasti zakonodavstva, tako i u oblasti studentskog standarda i uslova života naših studenata u domovima, te se nadamo da ćemo imati priliku tu saradnju i partnerstvo nastaviti i u narednom periodu", saopćeno je.

Iz SPUS-a podsjećaju javnost da je ministrica Bogunić na tu funkciju imenovana kao nestranački kadar, što je, smatraju, i više nego potvrdila svojim djelovanjem, te bi kao takva trebala nastaviti svoj rad.

"Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je resor obrazovanja veoma osjetljiv, i da bi zbog toga trebao biti što je više moguće oslobođen političkog utjecaja. U nadi da ćete ovaj naš apel razumjeti kao dobronamjeran, a imajući u vidu sve gore navedeno, unaprijed Vam se zahvaljujemo", poručili su.