{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studentski domovi u Federaciji su nefunkcionalni

F
15.3.2010. u 15:39
0
1
Studentski domovi u Federaciji su nefunkcionalni
0
Studentski domovi u Federaciji su nefunkcionalni
Studentski dom u Nedžarićima
Zajednica Studentskih centara FBiH upozorava da uslijed velikih potraživanja u studentskim centrima u FBiH ne postoji ni minimum uvjeta za efikasno pružanje usluga studentima i konstatira da se zbog toga u potpunosti dovodi u pitanje njihovo poslovanje.
Stoga će na sjednici, kojoj će prisustvovati i direktori i uprave studentskih centara Federacije BiH, predstavnici udruženja svih studentskih centara u FBiH i univerziteta u FBiH sutra u Sarajevu zahtijevati od Vlade FBiH i resornog ministarstva da odmah u proceduru u Parlament FBiH upute zakon o studentskom standardu, čijom bi implementacijom bilo omogućeno jedinstveno uređenje te oblasti.

Kao rok za usvajanje tog zakona navode 1. juli i definiraju to kao preduvjet za konkursne aktivnosti za prijem studenata u studentske centre-domove za narednu akademsku godinu ili minimum usvajanje međukantonalnog dogovora na uspostavljanju fonda za studentski standard, do donošenja zakona o studentskom standardu.

"Za studentske centre u FBiH neprihvatljivo je da se još ne pokreće procedura u Parlamentu FBiH za jedinstvenim uređenjem studentskog standarda mada je u drugom bh. entitetu na snazi takav zakon već tri godine", navode iz Zajednice.

Zajednica upozorava da bez spomenutog zakona i osiguranja osnovnih preduvjeta za nesmetano funkcioniranje nije u mogućnosti osigurati uvjete za smještaj i ishranu studenata za narednu akademsku godinu.

Zajednica Studentskih centara FBiH će na sutrašnjoj sjednici javno pozvati sve zainteresirane subjekte (političke stranke, nevladine organizacije, državne institucije) i pojedince u BiH da se aktivno uključe u uspostavljanje normalnih uvjeta za studiranje studentima lošijeg materijalnog stanja, studentima članovima porodica branitelja i drugih kategorija, kao i uspostavljanje adekvatnih uvjeta za funkcioniranje studentskih centara.

Prema zvaničnim podacima trenutna dugovanja prema studentskim centrima u FBiH iznose više od 2.500.000 KM, što je, kako navode iz Zajednice, paraliziralo njihovo poslovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: