{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studentski domovi u Federaciji su nefunkcionalni

F
15.3.2010. u 15:39
0
1
Studentski domovi u Federaciji su nefunkcionalni
0
Studentski domovi u Federaciji su nefunkcionalni
Studentski dom u Nedžarićima
Zajednica Studentskih centara FBiH upozorava da uslijed velikih potraživanja u studentskim centrima u FBiH ne postoji ni minimum uvjeta za efikasno pružanje usluga studentima i konstatira da se zbog toga u potpunosti dovodi u pitanje njihovo poslovanje.
Stoga će na sjednici, kojoj će prisustvovati i direktori i uprave studentskih centara Federacije BiH, predstavnici udruženja svih studentskih centara u FBiH i univerziteta u FBiH sutra u Sarajevu zahtijevati od Vlade FBiH i resornog ministarstva da odmah u proceduru u Parlament FBiH upute zakon o studentskom standardu, čijom bi implementacijom bilo omogućeno jedinstveno uređenje te oblasti.

Kao rok za usvajanje tog zakona navode 1. juli i definiraju to kao preduvjet za konkursne aktivnosti za prijem studenata u studentske centre-domove za narednu akademsku godinu ili minimum usvajanje međukantonalnog dogovora na uspostavljanju fonda za studentski standard, do donošenja zakona o studentskom standardu.

"Za studentske centre u FBiH neprihvatljivo je da se još ne pokreće procedura u Parlamentu FBiH za jedinstvenim uređenjem studentskog standarda mada je u drugom bh. entitetu na snazi takav zakon već tri godine", navode iz Zajednice.

Zajednica upozorava da bez spomenutog zakona i osiguranja osnovnih preduvjeta za nesmetano funkcioniranje nije u mogućnosti osigurati uvjete za smještaj i ishranu studenata za narednu akademsku godinu.

Zajednica Studentskih centara FBiH će na sutrašnjoj sjednici javno pozvati sve zainteresirane subjekte (političke stranke, nevladine organizacije, državne institucije) i pojedince u BiH da se aktivno uključe u uspostavljanje normalnih uvjeta za studiranje studentima lošijeg materijalnog stanja, studentima članovima porodica branitelja i drugih kategorija, kao i uspostavljanje adekvatnih uvjeta za funkcioniranje studentskih centara.

Prema zvaničnim podacima trenutna dugovanja prema studentskim centrima u FBiH iznose više od 2.500.000 KM, što je, kako navode iz Zajednice, paraliziralo njihovo poslovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: