Zbog diskriminacije
0

Studentski bunt u Tuzli

Sarajevo-x.com
Foto: TIP.ba
Foto: TIP.ba
Nezadovoljni studenti Univerziteta u Tuzli predvođeni Unijom studenata danas ispred zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta organiziraju protest, kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo, kako kažu diskriminatorskim odlukama Senata, koje studente pojedinih fakulteta dovodi u nepravnopravan položaj.

Senat Univerziteta je donio odluku kojom se omogućava bezuslovan prelazak studenata sa treće na četvrtu godinu na svim fakultetima, osim na Akademiji dramskih umjetnosti, Pravnom, Ekonomskom, Prirodnomatematičkom i Farmaceutskom fakultetu.

Senat je prošli petak također donio odluku da se obustavi nastava na svim fakultetima u Tuzli jer kantonalna vlada nije usvojila Statut koji bi Univerzitetu dao okvir za zakonit rad.

Predsjednik Unije studenata Edin Eminović za Sarajevo-x.com je kazao da ih je odluka Senata iznenadila, ali da oni ostaju pri svojim zahtjevima.

"Tražimo do Univerziteta da ukine odluku o uslovima pod kojima takozvani studenti za vlastite potrebe odnosno redovni studenti koji plaćaju studije mogu dobiti status redovnog studneta. Senat je donio protuzakonite odluke po kojima studenti mogu preći među redovne samo ako imaju prosjek osam, a to im je saopćeno tek na kraju akademske godine", objašnjava Eminović.

On ističe da pored brojnih drugih zahtjeva koje će danas izložiti odgovornim na masovnom protestu studenata, neće dozvoliti da zbog odluka Senata o primjeni različitih planova i programa dođe do podjele studenata.