Pravilnik iz 2010. godine
141

Studentima u Mostaru zabranjena izazovna odjeća i prenaglašena vjerska obilježja

Piše: R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sveučilište u Mostaru iz neke prašnjave ladice izvuklo je Pravilnik o odijevanju donesen još 2010. godine, a njime se definira poslovni stil odijevanja za žene, poslovni stil odijevanja za muškarce, pravila odijevanja nenastavnog osoblja i studenata.

U uvodu pravilnika je navedeno kako je, s obzirom na to da je odjeća važan dio osobnosti, kao i na činjenicu da "govori" o svakoj osobi, ali i instituciji koju ta osoba zastupa ili joj pripada, potrebno odrediti donju granicu dobrog ukusa u odijevanju. Ovim aktom posebno se tretiraju tri grupe osoba i to: administrativno osoblje, nastavnici i studenti.

Nastavno osoblje ima i ulogu primjera prikladnog ponašanja i odijevanja studentima pa je stoga potrebno da nastavnici poštuju pravila i načine odijevanja, navodi se u pravilniku. U svakom trenutku tokom boravka na prostoru kampusa, a osobito unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije, nastavnik je obvezan imati poslovni stil odijevanja. Za žene se u pravilniku navodi da mogu nositi suknje ili haljine čija dužina treba biti do koljena ili duže, nipošto kraće, kao i hlače i kaput. Košulja treba biti primjereno zakopčana i ne preuska, a zabranjuju se majice bez rukava. Preporučene su polo majice, a tetovaže i pirsing ne smiju biti na vidljivom mjestu.

Za muškarce se propisuje klasično odijelo s kravatom ili bez nje. Košulja s kravatom treba biti dugih rukava, a košulja bez kravate može biti i kratkih rukava. Košulja treba biti primjereno zakopčana.

Studentima Sveučilišta preporučuje se da odjenu ležernu odjeću koja uključuje: odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, traperice, hlače sportskog kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, tenisice, cipele za svaki dan i drugu akademski primjerenu odjeću.

U skladu s usvojenim pravilnikom studenti nikako ne bi smjeli boraviti u krugu sveučilišnoga kampusa, niti unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije Sveučilišta odjenuti u majice bez rukava, bluze, košulje i majice. Zabranjuju se i drugi odjevni predmeti koji imaju upadljiv, izazovan i napadan dekolte koji je više, kako stoji u Pravilniku, primjeren noćnim klubovima i striptiz barovima. Zabranjuju se kratke majice, tzv. topovi, kao i sve vrste natikača ili papuča, kao i bose noge".

Posebno se navodi da se zabranjuje prozirna odjeća koja više otkriva nego skriva i mini suknje, posebno za vrijeme predavanja ili ispita.

Pravilnik zabranjuje policijske ili vojne uniforme, posebno za vrijeme predavanja ili ispita, ali i prenaglašena vjerska obilježja. Sve čega se moraju pridržavati na Sveučilištu u Mostaru možete pročitati na njihovoj stranici.