BiH
0

Studentima iz Pakistana omogućeno studiranje na Bihaćkom univerzitetu

FENA
Bihać
Bihać
Rektor Univerziteta u Bihaću, prof. dr. Refik Šahinović i direktor Agencije za pomoć studentima Pakistana, koji žele studirati van njihove zemlje, koja nosi naziv Overseas Students Admission Services (OSAS), Muhammad Azeem Khan danas su u Bihaću potpisali ugovor, kojim se pakistanskim studentima omogućava da studiraju na ovom univerzitetu.

S obzirom da su studenti, između ostalog, izrazili želju da studiraju i u Bosni i Hercegovini, za pilot projekt odabran je Univerzitet u Bihaću, kazao je rektor Šahinović dodajući da će zainteresirani prvo morati na Pedagoškom fakultetu položiti bosanski jezik.

Na taj način moći će slušati predavanja i obrazovati se na članicama Univerziteta, dodao je.

Dekan Pedagoškog fakulteta, prof. dr. Nijaz Skender kazao je da ova visokoškolska ustanova raspolaže sa potrebnim kadrom za ovaj vid edukacije, te da je već u toku izrada skripti po kojima će se učiti bosanski jezik.

Agencija OSAS do sada ima saradnju sa 13 univerziteta u Evropi, a današnjim potpisivanjem ugovora studenti iz Pakistana moći će studirati i u Bosni i Hercegovini, te se bolje upoznati sa njenom kulturom i običajima, kazao je direktor Khan.

Prema njegovim riječima, do sada je interes za studiranje u BiH iskazalo 29 studenata, ali smatra da će potpisivanje ovog ugovora doprinjeti povećanju tog broja na oko 150, jer se radi o zemlji za koju pakistanski studenti pokazuju interes za školovanje.