Tema ljudskih prava
457

Studentice Pravnog fakulteta u Sarajevu ostvarile historijski uspjeh na evropskom takmičenju

L. K.
Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10.12.2021. godine, studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su ostvarile historijski uspjeh na najprestižnijem međunarodnom takmičenjima iz ljudskih prava.

Od 9. do 11.12.2021. godine, održano je 8. transevropsko takmicenju iz ljudskih prava (8th Trans-European Moot Court Competition). Ovo Takmičenje već osam godina organizuje nevladina organizacija Civil Rights Defenders. Takmičenje okuplja pobjednike dva regionalna takmičenja: skandinavijakog i zapadno-balkanskog.

U ovogodišnjem Takmičenju susreli su se: Pravni fakultet u Sarajevu i Pravni fakultet iz Kopenhagena.

Takmičenje je održano na engleskom jeziku, u sudnici Evropskog sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Sudijsko vijeće su činili: Arnfinn Bardsen, sudija ispred Kraljevine Norveške, Tim Eicke, sudija ispred Ujedinjenog Kraljevstva i Faris Vehabović, sudija ispred Bosne i Hercegovine.

Nakon odigrana dva meča, za pobjednika je proglašen Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Radi se o jednom od najvećih uspjeha koji je Pravni fakultet u Sarajevu (i bilo koji drugi pravni fakultet iz BiH) ostvario na međunarodnom takmičenju.

Ekipu Pravnog fakulteta su činile studentice: Emina Kukuljac, Delila Islamović, Lamija Dedagić i Anesa Karaman, a njih su za takmičenje pripremali asistent Harun Išerić i Anesa Šećerkadić.

Ostvareni uspjeh svjedoči izvrsnost i prestiž Pravnog fakulteta u Sarajevu u obrazovanju budućnih pravnika.