Povodom 3. decembra
335

Studentice Pedagoškog fakulteta u Sarajevu snimile film koji govori o osobama sa invaliditetom

S. Š.
Aida, Sara, Mirnesa i Magdalena autorice su filma koji govori o osobama sa invaliditetom (Foto: T. S./Klix.ba)
Aida, Sara, Mirnesa i Magdalena autorice su filma koji govori o osobama sa invaliditetom (Foto: T. S./Klix.ba)
Četiri studentice Pedagoškog fakulteta u Sarajevu snimile su kratkometražni film o osobama sa invaliditetom, njihovim položajem u društvu i tome kako i oni, kao svi, zaslužuju jednaka prava.

Danas je 3. decembar, a znate li šta se obilježava na današnji dan? Anketa koju su sprovele studentice četvrte godine Pedagoškog fakulteta u Sarajevu nažalost pokazuje da mali procenat građana to zna, a upravo je to jedan od razloga zbog kojeg su samoinicijativno otpočele jedan projekat.

Prvo ćemo vam odgovoriti na prvo pitanje - trećeg decembra se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Druga stvar koju trebate znati, odnosi se na pomenuti projekat autorica Sare Čahtarević, Magdalene Milišić, Mirnese Mustajbegović i Aide Šahinović. Riječ je o filmu koje su same osmislile i provele, a koji govori o osobama sa invaliditetom i statusom koji oni imaju u Bosni i Hercegovini.

Riječ je kratkometražnom filmu koje su njih četiri snimile same, uz svoja sredstva i na osnovu vlastite ideje.

"Odsjek na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu koji mi pohađamo - Edukacija i rehabilitacija - nije toliko zastupljen u BiH kao što je u drugim zemljama. Kroz cijelo obrazovanje čitali smo, bili smo upućeni na probleme ljudi koji se bore za veću inkluziju, kako da se izjednače osobe sa poteškoćama sa ostalim građanima i došli smo do zaključka da su osobe sa invaliditetom u BiH zaista u nezahvalnom položaju", kaže nam Sara na početku razgovora.

Četiri studentice iz Sarajeva same su osmislile i snimile film, a naišle su potom na ogromnu podršku (Foto: T. S./Klix.ba)
Četiri studentice iz Sarajeva same su osmislile i snimile film, a naišle su potom na ogromnu podršku (Foto: T. S./Klix.ba)

Iako postoje institucije i centri podrške osobama sa invaliditetom, oni se i dalje suočavaju sa otporom sredine - odbacivanjem i nedostatkom empatije.

"Konstatovala sam da je svijest građana u BiH o osobama sa invaliditetom na jako niskom nivou i došla sam na ideju da zbog svih tih nedostataka ukažem na njihov položaj. Ne želim da ja kao studentica ovog fakulteta, kada odem u inostranstvo, se sramim kako je naša svijest o podršci i suosjećanju prema osobama sa poteškoćama na niskom nivou. Dosta sam se sama educiralao tome šta su sve druge zemlje poduzele po ovom pitanju i tako sam došla na ideju za ovim filmom", ističe Sara.

Imala je ideju, a i plan kako tu ideju razviti i ko će joj u tome pomoći - njene tri kolegice sa odsjeka. Magdalena je, kako nam priča Sara, instruktorica u sportsko-plesnom klubu "Astoria" i zna kako na inovativan način uključiti osobe sa poteškoćama u razne vrste aktivnosti. Mirnesa je fotograf, pa je ona bila zadužena za sliku, dok se Aida, između ostalog, bavila dizajnom.

Ovaj tim za cilj je imao podići svijest građana o osobama sa invaliditetom i tome kako oni zaslužuju ista prava i mogućnosti kao i ostali.

"Malim koracima možemo napraviti nešto veliko. Ovo je mali zalogaj, a na ovome nećemo stati. Nismo ni bile svjesne da ćemo dobiti ovoliku podršku, ovo je samo početna faza u našem radu", saglasne su ove četiri studentice.

Poruka filma jeste da se trebamo fokusirati na ono što jedna osoba može, a ne za šta je uskraćena uraditi. (Foto: T. S./Klix.ba)
Poruka filma jeste da se trebamo fokusirati na ono što jedna osoba može, a ne za šta je uskraćena uraditi. (Foto: T. S./Klix.ba)

Film je spojio djecu tipičnog i atipičnog razvoja, osobe koje imaju problema sa sluhom i govorom; a poruka jednog inserta iz filma je da "bez obzira na teškoće koje se kod nekog vide, a kod nekog ne vide trebamo svi biti zajedno, bez predrasuda, svi smo različiti i svako je individua za sebe".

Na autorice je najjači utisak ostavio boravak u jednom centru za razvoj djece sa poteškoćama gdje umjesto zvona, poput onog u redovnim školama, kraj označava upaljeno svjetlo.

Poruka filma jeste da se trebamo fokusirati na ono što jedna osoba može, a ne za šta je uskraćena uraditi.

"Težimo ka tome da radimo ono što najbolje radimo i da osobu posmatramo - ne kroz njene nedostatke, već kroz ono što je njihova jača strana", poručuju nam Sara, Magdalena, Mirnesa i Aida.

Film koje su režirale ove četiri studentice mojžete pogledati na linku.