BiH
423

Studentica iz Doma u Nedžarićima: Neću da imam traume od krvavih vrata na petom spratu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon novijeg incidenta koji se dogodio u studentskom domu Nedžarići u Sarajevu, a u kojem je napadnut jedan od studenata, jedna osoba zadobila ubodnu ranu, a nekoliko njih povrijeđeno u tuči, redakciji portala se javila jedna od studentica iz ovog doma, sa željom sa sa javnošću podijeli i vlastito iskustvo.

Studentica iz Doma u Nedžarićima (ime poznato redakciji) je istaknula kako život studenata nije nimalo lak, a domovi im to dodatno otežavaju. Pojasnila je kako živi u dvokrevetnoj sobi koju plaća 161 KM i ima minimalno od onog što joj mogu pružiti.

"Otišli smo kilometrima daleko od svojih kuća i od svojih roditelja koji se ubijaju od posla da nam obezbjede krevet koji je ionako precijenjen, da bi nas gledali poprijeko i nazivali 'došljama'. Ugroženi smo od lokalnog stanovništva, u Dom ležerno ulaze dileri i kriminalci, koji se dočekuju sa poštovanjem, a vlast ne reaguje na to", govori ova studentica i dodaje kako svaki dan kad krene na fakultet i kad se vraća strahuje hoće li je neko zaustaviti i zaprijetiti joj nožem da mu da telefon ili novac "samo zato što je dijete iz doma".

"U svako doba možeš čuti policiju ili tuču, ali ovo sinoć je prešlo sve granice. Kad sretneš prijatelja krvavog na paviljonu zapitaš se gdje si to došao i je li ovo glavni grad Bosne i Hercegovine. Ovdje, dok nas neko ne ubije niko se neće pobrinuti za nas", napisala je studentica i pozvala ostale studente na samostalnu akciju putem protesta ili potpisivanja peticija jer "upravnici doma i asocijacije neće ništa poduzeti."

Dodala je kako se ovim putem želi obratiti i vlastima "koji ionako ne rade ništa za svoje studente koji su za budućnost ove države" da barem obrate pažnju na njihovu sigurnost i da se vrate kući živi i zdravi.

"Neću da imam traume od krvavih vrata na petom spratu i policajaca koji hodaju paviljonima. Ovo nisu riječi jedne očajne studentice, već čitavog doma... Spasite živote svojoj omladini", stoji u pismu koji je studentica Doma u Nedžarićima napisala za Klix.ba.