|

Studenti zaboravljaju na značaj dobrovoljnog davalaštva krvi

Studenti zaboravljaju na značaj dobrovoljnog davalaštva krvi
61
Piše: D. Brkić
26.11.2012. u 20:44
14
komentara
61

dijeljenja
Studenti zaboravljaju na značaj dobrovoljnog davalaštva krvi
Klinika za transfuziologiju UKC Tuzla kontinuirano organizuje akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Do kraja sedmice bit će organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Gračanici, Doboj Istoku i na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.
Inače, rezerve krvi na UKC Tuzla su zadovoljavajuće ako se uzmu u obzir da krv nije kao drugi lijek, odnosno da je riječ o živom tkivu koje ima svoje specifičnosti. Zbog toga direktorica Klinike za transfuziologiju UKC Tuzla prim.dr Slavica Mott-Divković ističe kako je brojčano stanje zadovoljavajuće, ali se dogodi da u okviru jedne krvne grupe nema dovoljno zaliha krvi.

Zbog toga je, ističu na Klinici za transfuziologiju, neophodno probuditi svijest o značaju dobrovoljnog darivanja krvi i na neki način stimulisati i ohrabriti sve one koji namjeravaju darovati krvi. Međutim, statistički podaci nisu ohrabrajući. Tokom 2012. godine ubilježeno je manji broj dobrovoljnih darivalaca, a primjerice posljednjoj akciji na Medicinskom fakultetu u Tuzli odazvalo se tek 17 dobrovoljnih darivalaca.

Krv je lijek koji nema cijenu i koji se ne može kupiti, stoga s Klinike za transfuziologiju pozivaju sve one koji su u mogućnosti da dođu na kliniku ili da krv daju na organizovanim akcijama jer se ne može znati kome krv može zatrebati.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...