BiH
6

Studenti u Zenici prijete protestima i bojkotom nastave

Piše: E. M.
Unija studenata Univerziteta u Zenici sinoć je održala Studentski kongres na kojemu su razmatrali dalje aktivnosti povodom neisplate boračkih i kantonalnih stipendija.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Kongres je predstavnicima fakulteta Univerziteta u Zenici iznio zaključke sa sastanka sa premijerom Vlade ZDK Munibom Husejnagićem o neisplati stipendija, ali i činjenicu da se sastav trenutne Vlade može promijeniti u veoma kratkom vremenskom roku.

Nakon diskusije o organizovanju protesta uslijedilo je glasanje na kojem je sa 24 glasa "za" usvojeno da će studenti sačekati do polovine januara isplatu zaostalih stipendija, nakon čega će zakazati sastanak sa novom Vladom, gdje bi dugoročno riješili probleme isplate. Ukoliko se stavke prije ne ispune, studenti UNZE planiraju organizovati masovne proteste i bojkot nastave do usvojenja zahtjeva i isplate svih stipendija.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Unija će dati prostor Kantonu da postupi po svojim obećanjima, odnosno, da će se stipendije isplatiti do kraja mjeseca, vjerujući da će protesti samo narušiti imidž i odnose sa Kantonom, ne donoseći nikakav rezultat. Cilj Unije studenata Univerziteta u Zenici je da se dugoročno riješi problem neredovne isplate stipendija, a ne organizovanje protesta za svaku ratu. Put do ovog cilja je dug i težak, ali 24 prisutna predstavnika studenata su večeras pristali da rade na tome", izjavio je predsjednik Unije studenata UNZE Dino Tihić.

Podsjetimo, studentima koji su se našli na spisku za isplatu kantonalnih stipendija nisu isplaćene tri stipendije koje su unesene u sistem, ali se čeka isplata od Ministarstva finansija Vlade ZDK, dok primatelji boračkih stipendija nisu dobili stipendije za novembar i decembar. Husejnagić je na sastanku sa studentima kazao da je situacija u budžetu veoma teška i da ima zakonsku obavezu da isplati druga potraživanja prema stalno zaposlenima u ZDK, te da će, ukoliko se desi dovoljan priliv sredstava od PDV-a biti isplaćena jedna rata za boračku stipendiju do kraja mjeseca.