Posebni uslovi
5

Studenti u Mostaru puni optimizma dočekali novu akademsku godinu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nova akademska godina na mostarskim visokoškolskim ustanovama počela je pod posebnim epidemiološkim uslovima. Uprkos novom načinu studiranja i brojnim nepoznanicama, studenti su puni optimizma.

Larisa Čamo i Manja Tiro iz Mostara prva su godina Razredne nastave na Univerzitetu Džemal Bijedić. Kazale su nam da je ovo za njih veliki dan i da su veoma uzbuđene.

"Nastava će nam biti kombinovana, ali ćemo se snaći", kazale su Mostarke radujući se upoznavanju novih kolega.

Zlatko Vuković iz Nevesinja doselio je u Mostar gdje je upisao prvu godinu Zdravstvenih studija.

"Nisam uspio dobiti smještaj u studentskom domu pa sam morao privatno naći stan. Tako da će mi trebati dodatno vrijeme da se prilagodim svemu", kazao je.

Adnan Mahmutović iz Stoca kaže da će vozariti na predavanja jer je već upoznat o načinu održavanja nastave.

"Već smo dobili instrukcije i znamo koji predmeti će se slušati online, a koji u učionicama, tako da mi vozaranje ne predstavlja problem", kazao je.

Adnan je prva godina kriminologije, kao i njegov prijatelj Nedim Đono iz Mostara.

"Već smo iskusili online nastavu u srednjoj školi, a siguran sam da će na fakultetu to sve biti na višem nivou", kazao je Nedim.

Da je mostarski Univerzitet spreman za nove okolnosti održavanja nastave, potvrdila nam je dekanesa Ekonomskog fakulteta Azra Bajramović.

"Studenti prve godine su dobili pakete dobrodošlice u kojima imaju uputstva o održavanju nastave. Ponedjeljkom i četvrtkom će imati nastavu u zgradi fakulteta u nekoliko grupa uz pridržavanje epidemioloških mjera", pojasnila je.

Dodala je kako je tehnička služba spremna za sve izazove koje trenutna situacija donosi.

Na Univerzitetu Džemal Bijedić brucoški čas je prvi put održan na svakom fakultetu posebno, u nekoliko grupa. Rektor, resorni ministar i predsjednik Unije studenata brucošima su se obratili putem live streama i poželjeli im dobrodošlicu. Na Sveučilištu su ih pozdravili rektor i predsjednica Studentskog zbora i poželjeli im dobrodošlicu. Oni će tek sutra prvi put posjetiti prostorije svojih fakulteta prema rasporedu koji su dobili od studentskih službi.