BiH
0

Studenti sarajevskog univerziteta prvi put obilježili Dan nezavisnosti BiH

FENA
Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu danas su podizanjem bh. zastave i intoniranjem državne himne u kampusu Univerziteta prvi put u posljednjih šesnaest godina učestvovali u obilježavanju 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Kako je potvrdio za Fenu predsjednik Studentskog parlamenta Haris Hasanspahić, događaju su prisustvovali predstavnici ovog parlamenta, kao i studenti pojedinačnih fakulteta Sarajevskog univerziteta.

"Obilježavanjem Dana nezavisnosti BiH odali smo priznanje državi koju volimo te iskazali želju da studenti budu ti koji će nositi budućnost Bosne i Hercegovine. Željeli smo ujedno počast odati i svim žrtvama borcima i građanima koji su život dali za slobodu i nezavisnost naše zemlje", kazao je Hasanspahić.

On je izrazio i nadu da će doći dan kada će ovaj praznik obilježavati građani BiH na cijeloj njenoj teritoriji te da će studenti iz Republike Srpske i Federacije BiH biti ujedinjeni ne u političkim okvirima, već borbi za studentski standard i sva druga pitanja studentske populacije.

Studentski parlament jučer je povodom obilježavanja 1. marta na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu organizirao okrugli sto, čiji su se učesnici dotakli teme historijskog okvira nastanka države BiH.