Fakulteti iz Ex-Yu
42

Studenti sarajevskog PMF-a i ove godine na Primatijadi: Nadamo se prvom mjestu

Piše: M. N.
Prirodno-matematički fakultet iz Sarajeva drugi put učestvuje u regionalnom takmičenju u sportu i nauci Primatijadi. Nadaju se da će se i ovaj put vratiti s medaljama, ali i da će imati veću finansijsku podršku.

Ove godine za organizaciju je zadužen Fakultet za fizičku hemiju iz Beograda, a Primatijada će se održati u Budvi u Crnoj Gori od 27. aprila do 2. maja.

"Iako smo prošle godine ostvarili zavidne rezultate u sportu i u nauci, ove godine se nadamo još boljem plasmanu, posebno odbojkaške ekipe kao najjače karike sarajevskog fakulteta. Kao koordinator Primatijade se nadam da ćemo ove godine uspjeti ostvariti finansijsku pomoć koja je prošle godine izostala u velikoj mjeri te smo uspjeli realizovati putovanje zahvaljujući dekanu PMF-a i udruženjima hemičara i matematičara. Kao kapiten odbojkaške ekipe nadam se da ćemo izboriti prvo mjesto u konkurenciji više od 20 fakulteta, jer ne sumnjam u kvalitet naše ekipe. Već smo mnogo puta pokazale koliko smo jaka i kvalitetna ekipa, kao i koliko dobro sarađujemo", kazala je Asija Džafić, koordinatorica Primatijade.

Na prošlogodišnjoj Primatijadi koja je također održana u Crnoj Gori učestvovalo je 19 fakulteta iz Slovenije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore sa 1.100 studenata te 30 profesora i asistenata. Takmičenja se organizuju u sportu (odbojka, košarka, rukomet, fudbal, stoni tenis i šah) i nauci (biologija, hemija, fizika, matematika, informatika i geografija). Studenti s PMF-a u Sarajevu osvojili su prvo mjesto iz geografije, drugo mjesto u odbojci i treće mjesto u hemiji.

"Pozivamo sve studente da nam se pridruže jer garantujemo dobar provod i nezaboravno druženje studenata iz cijelog regiona", poručila je Džafić.