BiH
3

Studenti protestuju u Travniku: Najskuplje plaćamo smještaj u domovima u Sarajevu

Piše: E. S. H.
Studenti jutros ispred grade Vlade SBK-a
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Studenti koji tokom akademske godine žive u studentskim domovima u Sarajevu, a iz Srednjobosanskog su kantona, jutros protestuju ispred zgrade Vlade SBK-a u Travniku.

Tri autobusa u kojima je blizu 150 studenata jutros su iz Sarajeva krenula prema Travniku gdje su tražili hitan sastanak s premijerom Kantona Tahirom Lendom. Ukoliko se sastanak ne održi, studenti su odlučni ostati ispred zgrade Vlade dok se ne nađe adekvatno rješenje.

Nakon što Vlada SBK nije prihvatila zahtjev studenata smještenih u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave da cijenu subvencija na smještaj i ishranu vrati sa 189 KM na prvobitnih 219 KM, te nakon što su svi pokušaji za dogovor s premijerom Tahirom Lendom propali, odlučili su da svoja studentska prava zatraže pred zgradom Vlade.

"Protest je način putem kojeg su naše kolegice i kolege decenijama ranije dolazili do svojih ciljeva. Na ovaj način pratimo njihov primjer i koristimo demokratske alate kojih smo kao studenti svjesni. Studentski domovi u Sarajevu su najskuplji u regionu. Mi ne možemo dopustiti ovaj dodatni udar na naš džep. Borit ćemo se svim dopustivim mjerama da to i postignemo", rekao je za Klix.ba Samir Beharić, stanar studentskog doma.

Trenutno, studenti koji dolaze iz SBK smještaj plaćaju 30 KM više nego studenti koji dolaze iz drugih kantona. U studentskim domovima Nedžarići i Bjelave stanuje blizu 420 studenata iz SBK, koji će ovim potezom Vlade biti direktno pogođeni. Mnogi od njih će, u slučaju da se Vlada ogluši na studentske zahtjeve, biti primorani prijevremeno okončati studiranje u Sarajevu.