Bez njihovih zahtjeva
186

Studenti protestovali nakon usvajanja izmjena Zakona u visokom obrazovanju KS

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Studenti u razgovoru sa Konakovićem i Čamparom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tridesetak studenata okupilo se ispred zgrade Kantona Sarajevo nakon što su zastupnici u Skupštini KS usvojili izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Oni su iskazali nezadovoljstvo jer nisu ispunjeni zahtjevi Vijeća mladih Kantona Sarajevo delegirani još 26. augusta ove godine.

"Neformalno smo se okupili jer želimo porazgovarati sa zastupnicima. Oni su nam kazali kako možemo u narednom periodu da utičemo na promjene zakonskih odredbi", kazali su predstavnici studenata.

Sa okupljenim studentima razgovarali su zastupnici Elmedin Konaković, Aljoša Čampara i Igor Stojanović.

Ova grupacija studenata ranije je iznijela svoje zahtjeve, i to:

  • Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi vezanih za uslovne predmete, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i;

  • Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);

  • Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev iz razloga što smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;

  • Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.

Skupštine Kantona Sarajevo usvojila je večeras izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se ispunjavaju zahtjevi studenata te po nekima i spuštaju kriteriji u visokom obrazovanju. Izmjene zakona usvojene su sa 26 glasova "za", bez glasova protiv i suzdržanih.

Među izmjenama posebno se ističe uvođenja dodatnog septembarsko-oktobarskog ispitnog roka, prenošenja 15 ECTS bodova, odnosno tri predmeta u narednu studentsku godinu, te treći omogućavanja studentima s prosjekom ocjena osam i više da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine i svoj studij do tada lično plaćali.

Četvrta izmjena odnosi se na izmjenu člana 118. ovog zakona kojim se otklonja legislativna prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu u okviru Univerziteta u Sarajevu.