BiH
2

Studenti primorani napuštati fakultete zbog nemara kantonalnih vlada

Piše: J. Hadžiahmetović
Studentski dom u Nedžarićima (Foto: Klix.ba)
Studentski dom u Nedžarićima (Foto: Klix.ba)
Blizu 1.100 studenata iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona neće se sutra moći zadužiti u studentske domove jer vlade njihovih kantona nisu izmire svoje obaveze prema studentskim centrima. Zbog toga bi mnogi mogli odustati od studiranja u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli...

Za studente iz USK, SBK i ZDK koji su odlučili studirati i živjeti u studentskim domovima sutrašnji dan je trebao biti pozitivna prekretnica u životu. Međutim, ultimatumi, upozorenja i molbe vlastima za izmirenjem dugova u tim kantonima nisu urodile plodom, te se stotine njih neće moći zadužiti i početi akademsku godinu.

Dugovanja ova tri kantona Studentskom centru u Sarajevu iznose približno milion maraka.

"Mi ta sredstva moramo uplatiti Elektroprivredi i Sarajevogasu, dobavljačima hrane i za plate uposlenicima. Nama je plin isključen i može se desiti da sutra primimo studente, a ne možemo im pružiti toplu vodu", kazao je za Klix.ba Emir Kadrić, direktor Studentskog centra u Sarajevu.

S druge strane, studentski domovi ostaju dužni svojim dobavljačima za usluge koje im pružaju.

"Ova tri kantona moraju izvršiti uplatu svojih dugovanja ili barem veći dio, kako bi se njihovi studenti mogli zadužiti. U protivnom, mi ćemo studentima ponuditi da uplate puni iznos pa kad kantoni uplate njihove subvencije, studentima ćemo vratiti novac. Iz Zeničko-dobojskog kantona nas još uvijek nisu izvijestili ni koji broj studenata žele sufinansirati dok se ne uradi rebalans budžeta tog kantona", pojašnjava Kadrić.

ZDK i SBK duguju oko više od 800.000 KM, dok dug USK iznosi oko 160.000 KM.

"Iz ova tri kantona imamo oko 1.100 studenata, koliko je do sada ispunilo kriterij. Mislim da će ova situacija utjecati na to da neki studenti odustanu od fakulteta. Ukoliko student odluči napustiti fakultet zbog ove situacije, odgovorni su njegov kanton, premijer i vlada i tamo treba tražiti odgovor zbog čega je to tako", dodaje naš sagovornik.

Kadrić se nada da će u ovoj nezavidnoj situaciji razum ipak pobijediti.

"Mislim da bi bilo dobro kad bi ovi kantoni pokazali dobru volju i sutra uplatiti barem pola dugovanja i dan nam izdaju garancije i potvrde da su obezbijeđena sredstva za naredni period", kaže Kadrić.

Kadrić kaže da problem predstavljaju i goromne zatezne kamate na dugovanja koje Studentski centar ne može da plati.

"Ne znam od čega ćemo namiriti te kamate, jednostavno ne postoji način, osim da uzmemo od studenata i sami sebi napravimo nevolje", kaže Kadrić

Za razliku od navedena tri kantona, studenti koji dolaze iz Bosansko-podrinjskog, Kantona 10, Posavskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Brčko Distrikta i RS-a se mogu bez problema zadužiti.

Na stranici Studentskog centra Sarajevo objavljeni su i brojevi telefona vlada ZDK, SBK i USK na koje studneti mogu tražiti da se pod hitno uplate dugovanja, kako bi se mogli nesmetao zadužiti u studentske domove.