Sjajni radovi
154

Studenti predstavili zanimljiva idejna rješenja za trg kod Pozorišta mladih

Klix.ba
Studenti prezentirali zanimljiva idejna rješenja uređenja trga kod Pozorišta mladih U Općini Centar Sarajevo studenti Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta prezentirali su njihova idejna rješenja uređenja trga ispred Pozorišta mladih – budućeg Trga kulture Jurislav Korenić.

Prezentaciji radova studenata, koje je predvodio profesor Srđa Hrisafović, prisustvovali su općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove i Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

Nastavljajući dobru saradnju sa visokoškolskim ustanovama, na molbu iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove da studenti daju svoje vizije uređenja trga ispred Pozorišta mladih, izabrana su četiri najuspješnija idejna rješenja koja su predstavljena u Općini Centar. Njihovi autori su studenti Akademije likovnih umjetnosti – Odsjek grafički dizajn Haris Adžem, Velid Agović, Stella Dujmušić i Ahmet Prošić i studenti Arhitektonskog fakulteta Selma Jukić i Almedin Jahić. Njihovi veoma interesantni i inovativni radovi, zanimljivih oblika i kreacija, su inspirisani teatarskom umjetnošću.

Načelnik Ajnadžić je nakon prezentacije izjavio da je izuzetno zadovoljan predstavljenim idejnim rješenjima i kazao da su sva četiri rada sjajna i da nude dobru poruku, te da će ih Općina nagraditi.

"Moj tim će ove radove izanalizirati i mi ćemo se odlučiti za jedno koje će biti prvo na redu. Pri tome ćemo imati u vidu nekoliko elemenata kao što su brzina implementacije, prostorno određenje i drugo. Ono što želim obećati je da ćemo nagraditi sva četiri rješenja cijeneći vaš trud i rad, te da ćemo ih sve implementirati u vrijeme mog načelničkog mandata. Također želim istaći da kao lokalna zajednica imamo veoma dobru saradnju sa Arhitektonskim fakultetom i Asocijacijom arhitekata na mnogim projektima, a sada i sa Akademijom likovnih umjetnosti i profesorom Hrisafovićem u želji i namjeri da što više uključujemo struku u sva urbana rješenja. Posebno su nam značajna mišljenja i vizije mladih kad je u pitanju dizajniranje prostora na mnogim lokacijama kao što su park Hastahana, park kod Druge gimnazije sa Austrijskom kućom i dio Velikog parka kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva", istakao je Ajnadžić.

Studenti su se zahvalili na prijemu i pruženoj prilici da učestvuju u kreiranju prostora u ovoj lokalnoj zajednici, a profesor Hrisafović je iskazao zadovoljstvo zbog saradnje sa Općinom Centar.