Uspješni mladi ljudi
31

Studenti prava u Sarajevu nakon plasmana na svjetsko takmičenje: Spremamo se za mečeve na Oxfordu

V.K.
Bh. studenti plasirali se na takmičenje na Oxfordu
Bh. studenti plasirali se na takmičenje na Oxfordu
S Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nedavno je stigla vijest kako su se studenti Igor Petković, Delila Islamović, Nasiha Nuhanović i Selma Lončarić kvalifikovali na takmičenje na Oxfordu. Kako je izgledao "put" do Oxforda otkrili su u razgovoru za Klix.ba.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu učestvovali su na takmičenju od 2. do 4. decembra u okviru regionalnog takmičenja iz medijskog prava – Price Media Law Moot Court Competition. Na takmičenju su osvojili treće mjesto, što je bilo sasvim dovoljno da se plasiraju na svjetsko takmičenje u Oxfordu. Kako ističu, uspjeh je još veći ako se uzme u obzir da su iza sebe ostavili timove iz Beča, Beograda, Ljubljane, Budimpešte. Ideja da se prijave za takmičenje, kako kažu, došla je od asistenata na Pravnom fakultetu.

"Harun Išerić, asistent na predmetu upravno pravo, nam je predložio da se prijavimo zbog našeg prijašnjeg znanja o ljudskim pravima i angažmana na takmičenjima. Naši treneri su asistenti na Pravnom fakultetu Harun Išerić, MA. Iur., Nasir Muftić, LLM i Tahir Herenda, LLM, koji su ranije učestvovali na ovom takmičenju i također osvojili treće mjesto. S trenerima smo na sedmičnim sastancima govorili o potencijalnim argumentima i smjeru u kojem argumente treba formulirati", rekli su na početku razgovora.

Takmičenje je počelo u maju 2020. godine objavljivanjem hipotetičkog slučaja koji je bio posvećen slobodi govora i okupljanja u vrijeme pandemije virusa. Kada su u pitanju sami detalji slučaja, studenti govore kako je takmičenje u ovom slučaju zahtijevalo obimno iščitavanje materijala.

"Slučaj je bio inpirisan pandemijom koronavirusa. U centru pažnje hipotetičkog slučaja je bio hipotetički virus NIDV koji je potaknuo fiktivnu državu Ized da uvede restrikrivne mjere na slobodu okupljanja i izražavanja. Država je ograničila okupljanja na jedno mjesto u čitavoj državi i zabranila objavljivanje informacija o virusu bez odobrenja vlasti, tačnije ministarstva zdravstva. Price moot zahtijeva analizu soft law izvora, odnosno pravno neobavezujućih mišljenja, preporuka i smjernica. Naš fokus je također bio usmjeren na sudsku praksu Komiteta za ljudska prava, praksu Evropskog suda za ljudska prava i ostalih regionalnih sudova za ljudska prava. Takmičenje zahtijeva obimno iščitavanje materijala, potrage za izvorima koji bi eventualno potkrijepili naše navode i argumente", navode dalje u razgovoru.

Detalji sa jednog od mečeva
Detalji sa jednog od mečeva

U okviru usmenih rundi studenti iz Bosne i Hercegovine igrali su četiri meča i pobijedili u tri. U nastavku razgovora objasnili su šta zapravo podrazumijeva jedan meč i koliko se truda mora uložiti za pobjedu.

"Prisutni su sudsko vijeće te dvije strane, aplikanti i respondenti (država). Prvo nastupaju aplikanti sa 30 minuta prava na riječ i izlažu svoje argumente. Poslije aplikanata država ima pravo riječi 30 minuta, dok sudsko vijeće izlagače može prekinuti u bilo kojem momentu i postaviti bilo koje pitanje i to se sve uračunava u vrijeme izlaganja. To je, prema našem mišljenju, jedan od zahtjevnijih dijelova, jer dešava se da izlagači moraju dosta skratiti svoje govore zbog čestih pitanja sudskog vijeća. Nakon izlaganja države aplikanti imaju tri minute za repliku i isto toliko je dato državi. Nakon replika sudsko vijeće u zasebnoj Zoom sobi odlučuje o komentarima, kritikama i pohvalama. Neki od kriterija su struktura argumenata, poznavanje činjenica iz slučaja, poznavanje prava i zbir svih tih kategorija čini 100 bodova, te svaki od članova i članica sudskog vijeća ima diskrecionu ocjenu u ocjenjivanju. Mi smo u kvalifikacionim rundama imali od 90 do 97 bodova", objašnjavaju oni.

Takmičenje na Oxfordu održat će se u martu i aprilu 2021. godine, a četvero mladih studenata je kvalifikacijom na svjetsko takmičenje osiguralo mjesto Pravnom fakultetu u Sarajevu među 35 najboljih pravnih fakulteta svijeta koji će ukrstiti koplja naredne godine na ovom prestižnom takmičenju. Kako ističu, dobili su veliku podršku i akademskog osoblja, a već imaju i određene informacije kako će takmičenje izgledati.

"Već imamo informaciju da je sve u online formatu. Trenutno radimo na sabiranju utisaka i planiranju daljnjeg rada. Nakon Nove godine planiramo početi intenzivno raditi na govorima i izlaganjima. Dekanesa pravnog fakulteta nam je čestitala na našem velikom uspjehu, a od ostalog akademskog osoblja fakulteta smo dobili veliku podršku", zaključili su na kraju razgovora za Klix.ba.