Parlamentarci odgovarali
52

Studenti posjetili Parlament FBiH, političare pitali o efikasnosti rada

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Studenti s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Odsjeka za politologiju, danas su imali priliku posjetiti Parlament Federacije BiH i upoznati se s radom ove državne institucije. Sa studentima su razgovarali parlamentarka i parlametarci Sabina Čudić, Senaid Begić i Hajrudin Žilić.

Ono o čemu su studenti i parlamentarci razgovarali su funkcioniranje Parlamenta Federacije BiH, odnos Zastupničkog i Doma naroda u zakonodavnom procesu, neomehaničkoj proceduri, amandmanskoj praksi i poslaničkim pitanjima.

Najvažnija tema o kojoj se danas diskutovalo su prijedlozi Zakona koji se trenutno nalaze u zakonodavnoj proceduri.

Zastupnica Zastupničkog doma Sabina Čudić naglasila je kako je znanje moć i da je jedini način na koji možemo utjecati na taj sistem zapravo intimno poznavanje tog sistema.

Studenti su, nakon što im je objašnjeno kako funkcionira Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, imali priliku postaviti pitanja parlamentarcima. Ono što je studente zanimalo je koliko je vremena potrebno da bi se donijela neka odluka ili zakon, ko predlaže zakone, da li to radi klub kao stranka ili pojedinci, te mnoga druga pitanja iz ove oblasti.

Budući da je rok za hitnu proceduru sto dana, jedan od studenata je pitao kako bi zastupnici ocijenili efikasnost rada Parlamenta FBiH u protekloj godini. No budući da je ova ekipa parlamentaraca na početku mandata, nisu mogli dati odgovor na ovo pitanje.

Cilj posjete Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine bio je da se studenti upoznaju o zakonodavnim procedurama, strukturi i načinu funkcioniranja ove državne institucije.