BiH
0

Studenti odgodili proteste

FENA
Odluka o organiziranju protesta studenata ovisit će od rezultata sastanka kantonalnih ministara obrazovanja planiranog za petak u Mostaru, potvrdio je Feni predsjednik Asocijacije studenata sarajevskih studentskih domova Mehmed Mahmić.

On je kazao da je federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić, u nedavnom susretu sa studentima, obećala pozvati sve kantonalne resorne ministre na taj sastanak s predstavnicima studenata na kojem bi oni trebalo da se izjasne o tome da li će iz kantonalnih budžeta izdvojiti dodatne iznose za uvođenje drugog obroka (večera) za studente smještene u studentskim domovima u FBiH.

"Nadam se da će se na tom sastanku iznaći adekvatno rješenje i biti ispunjen zahtjev studenata za uvođenje drugog obroka za studente smještene u studentskim domovima. Studenti na taj sastanak idu s dozom sumnje jer je i prethodnih godina obećavano jedno, a dešavalo se nešto drugo", kaže Mahmić.

On je ponovio stav studenata da će do organiziranog protesta doći ukoliko i samo jedan od kantona ne pristane izdvojiti novac za ispunjenje zahtjeva studenata.

Mahmić naglašava da kantoni načelno podržavaju zahtjeve studenata za uvođenje drugog obroka i ističu da će ih nastojati podržati od naredne godine jer, kaže on, u budžetima za ovu godinu nisu planirali iznosi za uvođenje večere za studente u studentskim domovima.

"Mislim da to nije opravdano, jer mi već tri godine tražimo večeru, a oni ne planiraju novac za tu namjenu. Studenti su revoltirani i ljuti i ne mogu više čekati. Na kraju krajeva, neka katonalne vlade daju pismenu garanciju studentskim centrima da će naknadno izmiriti svoje obaveze", kaže Mahmić.

Uime studenata naglasio je kantonalnim ministrima da energiju koju troše na ubjeđivanje studenata da trenutno nema novca za uvođenje večere u studentske domove utroše na iznalaženje načina za rješenje tog problema.

Dosad su Federalna i Vlada ZDK-a dali pristanak za izdvajanje dodatnih iznosa za uvođenje večere u studentske domove za studente u čijim troškovima smještaja i ishrane oni sudjeluju.