Različita mišljenja
1.3k

Studenti nezadovoljni hranom i smještajem u domovima u Sarajevu, uprava tvrdi drugačije

A. B.
Izgled jednog od paviljona na Bjelavama (Foto: Klix.ba)
Izgled jednog od paviljona na Bjelavama (Foto: Klix.ba)
Redakciji portala Klix.ba javila su se dva studenta koja borave u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave u Sarajevu tvrdeći da su u domovima hrana i smještaj loši, dok uprava smatra da su takvi navodi neutemeljeni i tvrdi da je stanje drugačije.

Mladić koji boravi u Studentskom domu Nedžarići rekao je da u protekla četiri mjeseca nisu imali kvalitetan obrok jer je ponuda hrane sve slabija, a i ono što se servira je pokvareno.

"Hrana je loše spremljena, studentima se servira pokvareno crveno meso s obzirom na to da piletinu nemaju u ponudi. Sve je prezačinjeno, prepečeno ili nedovoljno pečeno te smo prinuđeni da skoro svakog dana, pored toga što plaćamo dom, dajemo novac na ishranu van doma. Na ovaj problem već duži vremenski period ukazujemo upravi doma, kao i šefu kuhinje, ali nije napravljen nikakav pomak", kazao je student.

U domovima nema osnovnih namirnica

Njegovu priču potvrdio je i mladić iz Studentskog doma Bjelave govoreći da je to jedno od najvećih nezadovoljstava. Dodao je da se trenutno priprema hrana iz zaliha i zamrzivača.

"Kuhari nemaju mesa, krompira, firme su im prestale dobavljati hranu, a posudili su i ulje koje također nisu imali i ne znam zaista da li je potrebno da mi studenti ukazujemo na te probleme s obzirom na to da plaćamo smještaj za koji nemamo adekvatnu ponudu", dodao je.

Smještaj se plaća mjesecima unaprijed, a uslovi loši

Kako su obojica naveli, studenti plaćaju smještaj u januaru i za pola jula, iako u tom periodu rijetko ko boravi u domovima, zato što je vrijeme raspusta i većina ide kućama.

"Jeste da smo mi potpisali taj ugovor, međutim, nama je rečeno da će ta stavka biti izbrisana, ali nije. S druge strane, da ga nismo potpisali, ne bismo mogli biti smješteni u domove. Dakle, mi smo sada do 5. januara morali platiti smještaj za šest mjeseci unaprijed i pola jula. Dogovor asocijacije i uprave studentskog centra je bio da se ta stavka iz ugovora izbriše, jer nema logike da se plaća toliko unaprijed i doslovno se pravi zarada za pola mjeseca, jer tada skoro niko nema ispite i studenti taj period ostaju samo zbog toga što su platili smještaj, jer kako će svojim roditeljima opravdati taj novac", pojasnio je.

Osim navedenog, student iz studentskog doma Bjelave je kazao da borave u lošim uslovima gdje usljed jače kiše u nekim sobama dolazi do prokišnjavanja. U galeriji se nalaze fotografije soba, kao i nekih od paviljona.

"Jedino je paviljon dva u skladu s novcem koji izdvajamo za smještaj, dok su ostali paviljoni stvarno neuslovni i toga je svjesna i uprava, što je i priznala", naveo je.

Uprava poručila da nema ozbiljnih problema, za sve pronalaze rješenje

Tim povodom kontaktirali smo i Muhameda Omerovića, direktora JU Studentski centar Sarajevo, koji nam je kazao da su smještajni kapaciteti u relativno dobrom stanju.

"Dakle, imamo one koji su baš dobri, ali i one koji su zreli za rekonstrukciju i modernizaciju. Međutim, mi sada radimo na realizaciji projekta energetske efikasnosti koji provodi Ministarstvo prostornog uređenja KS i nadamo se da ćemo već u akademskoj 2021/2022. godini uspjeti obnoviti nekoliko objekata", kazao je Omerović.

Govoreći o ishrani u domovima, Omerović je naglasio da je na funkciju direktora došao prije četiri mjeseca i da od tada insistira na komunikaciji sa studentima od kojih traži informacije o ishrani i drugim uslovima.

"I do sada uspijevamo poprilično dobro zadovoljiti sve potrebe. Ja sam prije otprilike tri dana imao primjedbe nekoliko studenata, žalili su se na hranu, zatim sam pozvao rukovodstvo tog sektora i oni su mi dali potpuno drugačije informacije, poslali su mi fotografije i videosnimke (u tekstu ispod) sa traka u menzama, tako da zaista nema prostora za takve vrste žalbi", naglasio je.

Kako je kazao, često se studenti žale i govore da ne žele crveno meso, već piletinu. Dodao je da na meniju postoji nekoliko vrsta jela, ali ne i bijelo meso te da odmah zbog toga smatraju da hrana nije kvalitetna.

"Imamo poteškoće s nekim procedurama javnih nabavki određenih namirnica i to je tačno, ali zaista nemamo nekih većih problema. Ja zaista ne mogu nabaviti nešto što nije prošlo potrebne procedure, ne želim to. Mi ćemo namiriti sve što nedostaje i trenutno ćemo tu piletinu premostiti teletinom, dok regularnim putem ne nabavimo bijelo meso. Nije tačno ni da nemamo osnovne namirnice, krompira imamo i dobar je, tako da garantujem da s te strane nećemo imati problema. Kada je riječ o ulju, također imamo urednu javnu nabavku i u konačnici takvi prigovori nemaju mjesta, jer se nijedno jelo bez ulja ne može spremiti. Nama je samo ključni problem to što nemamo piletinu, kao i jaja, ali to ćemo ubrzo riješiti. Naredio sam rukovodstvu da mi svaki dan pošalju snimke hrane koja je taj dan servirana kako bih imao uvid u ono što studenti jedu", istakao je.

Plaćanje smještaja nekoliko mjeseci unaprijed je, navodi Omerović, praksa koju je Studentski centar imao od završetka rata sve do danas.

"Veliki broj studenata je konzumirao usluge u studentskim centrima tokom polovine jula, nakon čega odu i ne plate, tako da se već nešto više od 10 godina primjenjuje pravilo da se u januaru naplati juli i to stoji u ugovoru koji oni potpišu u septembru kada zadužuju sobe", poručio je na kraju Omerović.