Tuzla
0

Studenti najavljuju blokadu grada 4. novembra

Sarajevo-x.com
Tuzla
Tuzla
Neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli donijela je odluku o novom protestu čije je održavanje planirano u srijedu, 4. novembra za vrijeme održavanja vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

"Činjenica da smo iskorišteni kao kritična masa, govori koliko smo mi moćno oružje i da smo cijelo vrijeme bili u pogrešnim rukama. Nakon što smo, po ko zna koji put, izmanipulisani od strane Unije studenata UNTZ, pa i sada na posljednjem protestu, održanom u srijedu 28. oktobra, neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli donijela je odluku o novom protestu čije održavanje je planirano u srijedu, 4. novembra za vrijeme održavanja vanredne sjednice Skupštine TK", stoji u saopštenju u čijem potpisu stoju Studenti Univerziteta u Tuzli, "Studenti Tuzle, jedan za druge".

U saopštenju stoji da se Studenti neće okupiti pod vodstvom jednog, dva ili više studenata, već kao kolektiv pod parolom “Studenti Tuzle, jedni za druge!”. Početak protesta planiran je okupljanjem studenata u 9:30 , ispred BKC-a. Nakon okupljanja u 9:55 studenti će blokirati glavne dvije magistrale, čija blokada prestaje onog momenta kada se slijedeći zahtjevi ispune:

1.Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa druge na treću godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje treće godine. Student koji sluša predmete treće godine studija ne može polagati predmete sa treće godine ukoliko ne očisti prvu godinu studija i ostvari uslov iz druge godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

2.Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa treće na četvrtu godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje četvrte godine. Student koji sluša predmete četvrte godine studija ne može polagati predmete sa četvrte godine ukoliko ne očisti drgu godinu studija i ostvari uslov iz treće godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

  1. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa četvrte na pet godinu studija Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje pete godine. Student koji sluša predmete pete godine studija ne može polagati predmete pete godine ukoliko ne očisti treću godinu studija i ostvari uslov iz četvrtu godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

  2. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa pete na šestu godinu studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje šeste godine. Student koji sluša predmete šeste godine studija ne može polagati predmete šeste godine ukoliko ne očisti četvrtu godinu studija i ostvari uslov iz pete godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

  1. Po hitnom postupku sanacija studentskog doma paviljon tri i paviljon jedan. Sastavljanje komisije koja ce već danas izaći na teren i okvirno procijeniti štetu u studentskom domu, paviljon tri i paviljon jedan.