Teške riječi
61

Studenti Medicinskog fakulteta uputili pismo rektoru Škrijelju i poručili da je diktator

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu uputilo je pismo rektoru Univerziteta u Sarajevu u kojem traže da odmah i bez odlaganja potpiše zakonit ugovor sa KCUS-om i omogući zakonito održavanje nastave studentima fakulteta medicinske grupacije.

Ističu da je Škrijelj to već javno obećao na sastanku koji je održan u Ministarstvu obrazovanja na kojem su prisustvovali i studenti.

"Zahtijevamo od njega i da potpiše sve diplome diplomantima Medicinskog fakulteta. Tražimo od naše krovne organizacije, SPUS-a, da našeg predstavnika delegira na današnji Senat kako bi se glas budućih doktora, a čiji studij je već duže vremena ugrožen radi samovolje Rektora i njegovih političkih nalogodavaca iz Vlade Kantona Sarajevo, čuo na Senatu. Također, pozivamo ih da uzmu aktivno učešće i zauzmu jasan stav o navedenim temama", navodi se u pismu.

Studenti su mišljenja da se rektor Rifat Škrijelj, kako su naveli, ponaša kao diktator te da su članovi Senata u strahu.

"Pozivamo sve članove Senata da prestanu biti u strahu od Rektora koji se ponaša kao diktator i koji svaki dan narušava ugled najvećeg i najstarijeg Univerziteta u Bosni i Hercegovini. Pozivamo ih da isprave leđa, ako ne radi Medicinskog fakulteta i studenata svih fakulteta medicinske grupacije, onda radi sebe i svog akademskog dostojanstva", kazali su.

USMF je iskoristio priliku da iskaže javnu podršku ministrici obrazovanja Zineti Bogunić, te da upozori Vladu KS na eklatantno kršenje Zakona.

"Ne može Vlada odlukom izuzeti resorno ministarstvo u sporu između fakulteta i Univerziteta, jer Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade za to ima isključivu Zakonsku nadležnost. Na kraju, ukoliko su tačne informacije koje su se pojavile u javnosti, to da je Rektor na Vladi kazao kako će on angažovati profesore sa Univerziteta iz Istočnog Sarajeva da predaju našim studentima, poručujemo mu da on te profesore, pored naših profesora, nikada neće moći uvesti u nastavu jer mi to nećemo dozvoliti", poručili su.