BiH
1

Studenti medicine nastavljaju štrajk glađu ako se ne promijeni zakon

NINA
Trideset devet studenata pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu nakon četiri dana su privremeno obustavili štrajk glađu, ali bi ga mogli nastaviti ako kantonalne vlasti ne uvaže njihove primjedbe i ne promijene postojeći Zakon o visokom obrazovanju, javio je dopisnik NINA-e.

Studenti traže da budu oslobođeni svih uslova prilikom upisa na šestu godinu studija, jer je to godina sa svega četiri jednosemestralna ispita.

Prema dogovoru koji je u četvrtak uvečer postignut s čelnim ljudima Medicinskog fakulteta i Kantona Sarajevo, trebale bi biti izmijenjene samo one odredbe spomenutog zakona koje se odnose na šestogodišnji studij, kako bi se studentima s očišćenom četvrtom i odslušanom petom godinom omogućio upis u šestu godinu studija.

To bi trebalo biti prelazno rješenje do donošenja okvirnog zakona o visokom obrazovanju i do okončanja obrazovne reforme.

Sada su na potezu Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, koji bi u idućih nekoliko dana trebali razmatrati izmjene spornog zakona.

Prema riječima Sanjina Glavaša, studenta pete godine Medicinskog fakulteta, ono što je studente najviše zaboljelo je činjenica da je prošle godine u šestu godinu upisano 156 studenata, a ove godine samo njih osam, koji su u šestu godinu prenijeli tri ispita, iako je zakonom utvrđeno da se mogu prenijeti samo dva.

"Prenos sudske medicine je nazvan akademskim izuzetkom i time je prekršen Zakon, a nama ne daju da upišemo šestu godinu tvrdeći da je to protuzakonito", objašnjava Glavaš.