{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti medicine nastavljaju štrajk glađu ako se ne promijeni zakon

N
10.12.2004. u 22:36
1
0
Studenti medicine nastavljaju štrajk glađu ako se ne promijeni zakon
1
Studenti medicine nastavljaju štrajk glađu ako se ne promijeni zakon
Trideset devet studenata pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu nakon četiri dana su privremeno obustavili štrajk glađu, ali bi ga mogli nastaviti ako kantonalne vlasti ne uvaže njihove primjedbe i ne promijene postojeći Zakon o visokom obrazovanju, javio je dopisnik NINA-e.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Studenti traže da budu oslobođeni svih uslova prilikom upisa na šestu godinu studija, jer je to godina sa svega četiri jednosemestralna ispita.

Prema dogovoru koji je u četvrtak uvečer postignut s čelnim ljudima Medicinskog fakulteta i Kantona Sarajevo, trebale bi biti izmijenjene samo one odredbe spomenutog zakona koje se odnose na šestogodišnji studij, kako bi se studentima s očišćenom četvrtom i odslušanom petom godinom omogućio upis u šestu godinu studija.

To bi trebalo biti prelazno rješenje do donošenja okvirnog zakona o visokom obrazovanju i do okončanja obrazovne reforme.

Sada su na potezu Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, koji bi u idućih nekoliko dana trebali razmatrati izmjene spornog zakona.

Prema riječima Sanjina Glavaša, studenta pete godine Medicinskog fakulteta, ono što je studente najviše zaboljelo je činjenica da je prošle godine u šestu godinu upisano 156 studenata, a ove godine samo njih osam, koji su u šestu godinu prenijeli tri ispita, iako je zakonom utvrđeno da se mogu prenijeti samo dva.

"Prenos sudske medicine je nazvan akademskim izuzetkom i time je prekršen Zakon, a nama ne daju da upišemo šestu godinu tvrdeći da je to protuzakonito", objašnjava Glavaš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: