BiH
0

Studenti iz Istočnog Sarajeva traže smjenu ministra finansija RS-a

FENA
Zoran Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu zatražili su smjenu ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije, jer ga smatraju najodgovornijim za probleme sa smještajem u studentskim domovima.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Glavaš je u izjavi novinarima rekao da Tegeltiji zamjeraju i teško ekonomsko stanje na tom univerzitetu.

Također, naveo je da imaju informaciju da je Tegeltija “najveći zagovornik” povećanja školarine na javnim visokoškolskim ustanovama, što studenti neće prihvatiti.

Akademci iz Istočnog Sarajeva su najavili potpisivanje peticije kojom, osim razrješenja Tegeltije dužnosti ministra finansija RS-a, traže i da Vlada RS-a preuzme kreditno zaduženja Univerziteta u Istočnom Sarajevu u vezi s izgradnjom objekata studentskog standarda na Palama, kao i pokretanje hitne procedure za njihovo opremanje.

Traže od Vlade i zaduživanje kako bi se riješio problem studentskog standarda na području Foče, Istočnog Novog Sarajeva, Bijeljine i Doboja, a pri tome misle na opremanje objekata koji su u procesu izgradnje, kao i pokretanje izgradnje objekata Studentskog standarda u Doboju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu.

Peticiju će uputiti i Narodnoj skupštini RS.

Student tvrde da “imaju saznanja da je Tegeltija bio ili je i dalje većinski vlasnik Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment (PIM) u Banjoj Luci”.