BiH
0

Studenti iz Evrope pomažu Srebreničanima

FENA
Već treću godinu organizacija Međunarodni forum solidarnosti i "EMMAUS international“ organizira u Srebrenici ljetni kamp za mlade. Ovog puta oko 120 volontera iz Francuske, Italije, Holandije, Poljske, Njemačke, Španije, Češke, Slovenije i Bosne i Hercegovine boravit će u Potočarima do kraja jula i realizirat će niz aktivnosti.

"Već smo započeli akciju uvođenja pitke vode u osnovnim školama u Osmačama i Osatu. Radit ćemo i na ekološkom uređenju Srebrenice i dječijeg parka, uz kupovinu novih kontejnera, rekla je Dženana Šabić, pomoćnik direktora Međunarodnog foruma solidarnosti.

Osim toga, volonteri ljetnog kampa "Franco Bettoli“, koji je organiziran pod motom "Put ka novoj Evropi“, pomoći će starim i bolesnim osobama u obavljanju kućnih poslova, a najugroženijim će se podijeliti obuća, odjeća, te kućanski aparati i namještaj. Po spisku kojeg su sačinili Općina Srebrenica i Centar za socijalni rad, volonteri će uručiti pakete sa prehrambenim i higijenskim artiklima siromašnim porodicama.

Na završetku ljetnog kampa priredit će se veliki rok koncert, na kojem će, pored ostalih, nastupiti i Edo Maajka.