{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti iz BiH u Sloveniji više ne moraju plaćati školarinu za strance

S
29.8.2013. u 08:24
2
18
Studenti iz BiH u Sloveniji više ne moraju plaćati školarinu za strance
2
Studenti iz BiH u Sloveniji više ne moraju plaćati školarinu za strance
Foto: Arhiv/Klix.ba
Studenti iz BiH od ove akademske godine u Sloveniji neće plaćati "školarine za strance", nego školarinu kao za domaće studente, potvrdila je šefica Odsjeka za evropske integracije u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Zorica Garača.
Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica je pozdravio potpisivanje Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja kojim je studentima iz BiH omogućeno studiranje u toj zemlji pod uslovima koji važe za domaće studente i pozvao nadležne da slične protokole potpišu i sa drugim zemljama.

"Upravo visina školarine u zemljama EU, koja je znatno viša nego na visokoškolskim ustanovama u BiH i uopšte viši životni standard osnovna je prepreka studentima da se u većoj mjeri odlučuju za studiranje ili odlaske na programe studentske razmjene u inozemstvo", rekao je Govedarica Srni.

On je naveo da upravo zbog visokih cijena školarina za strance do sada studenti nisu u većem broju odlazili na studije u Sloveniju, te izrazio nadu da će se takva slika, zahvaljujući novim uslovima studiranja, promijeniti na bolje.

Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja potpisan je 25. jula na osnovu odredaba Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke potpisanog 1999. godine u Ljubljani.

Ista mjerila koja važe za studente iz BiH u Sloveniji, prema ovom protokolu primjenjivat će se i u BiH za studente iz Slovenije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: