{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti iz BiH na finalu svjetskog takmičenja

F
9.6.2011. u 14:06
0
2
Studenti iz BiH na finalu svjetskog takmičenja
0
Studenti iz BiH na finalu svjetskog takmičenja
Tim s Fakulteta za informacione tehnologije Slobomir P. Univerzitet iz Bijeljine predstavlja BiH na finalu najvećeg svjetskog takmičenja IT studenata, Microsoft Imagine Cup koje će biti održano od 8. do 13. jula u New Yorku.
U saopćenju za javnost navodi se da će naši predstavnici prezentirati projekt nazvan "FloodSim". Na tom projektu radili su nekoliko mjeseci razrađujući softver koji je sposoban da izvrši simulaciju toka u realnom vremenu, procjenu položaja i količine vode nakon određenog perioda i grafički prikaz rezultata raznih scenarija u slučaju bilo kakve poplave.

"Taj softver namijenjen je za smanjenje štete koju, poplava, kao jedna od prirodnih nepogoda jednostavno mora proizvesti. Koliko je ovaj softver jedinstven pokazuje i činjenica da je projekt studenata Slobomir P. Univerziteta iz Bijeljine ušao u finale Imagine Cup takmičenja i to u najmasovnijoj, a ujedno i najzahtjevnijoj kategoriji - dizajn softvera", navodi se.

Svake godine Imagine Cup takmičenje ima osnovnu temu, koja predstavlja jedan od osam Milenijskih ciljeva za razvoj usvojenih od UN-a. Ovogodišnja tema je "Zamislite svijet u kojem tehnologija rješava najteže probleme", a takmičenje se odvija u sedam kategorija.

Najveće svjetsko studentsko takmičenje u tehnologijama Imagine Cup jedan je od načina na koji Microsoft podstiče mlade da primijene maštu, strast i kreativnost da bi ostvarili tehnološke inovacije koje već danas mogu poboljšati svijet. Svake godine na tom takmičenju sudjeluje na stotine hiljada studenata iz 142 zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: