{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti iz BiH na finalu svjetskog takmičenja

F
9.6.2011. u 14:06
0
2
Studenti iz BiH na finalu svjetskog takmičenja
0
Studenti iz BiH na finalu svjetskog takmičenja
Tim s Fakulteta za informacione tehnologije Slobomir P. Univerzitet iz Bijeljine predstavlja BiH na finalu najvećeg svjetskog takmičenja IT studenata, Microsoft Imagine Cup koje će biti održano od 8. do 13. jula u New Yorku.
U saopćenju za javnost navodi se da će naši predstavnici prezentirati projekt nazvan "FloodSim". Na tom projektu radili su nekoliko mjeseci razrađujući softver koji je sposoban da izvrši simulaciju toka u realnom vremenu, procjenu položaja i količine vode nakon određenog perioda i grafički prikaz rezultata raznih scenarija u slučaju bilo kakve poplave.

"Taj softver namijenjen je za smanjenje štete koju, poplava, kao jedna od prirodnih nepogoda jednostavno mora proizvesti. Koliko je ovaj softver jedinstven pokazuje i činjenica da je projekt studenata Slobomir P. Univerziteta iz Bijeljine ušao u finale Imagine Cup takmičenja i to u najmasovnijoj, a ujedno i najzahtjevnijoj kategoriji - dizajn softvera", navodi se.

Svake godine Imagine Cup takmičenje ima osnovnu temu, koja predstavlja jedan od osam Milenijskih ciljeva za razvoj usvojenih od UN-a. Ovogodišnja tema je "Zamislite svijet u kojem tehnologija rješava najteže probleme", a takmičenje se odvija u sedam kategorija.

Najveće svjetsko studentsko takmičenje u tehnologijama Imagine Cup jedan je od načina na koji Microsoft podstiče mlade da primijene maštu, strast i kreativnost da bi ostvarili tehnološke inovacije koje već danas mogu poboljšati svijet. Svake godine na tom takmičenju sudjeluje na stotine hiljada studenata iz 142 zemlje.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: