BiH
154

Studenti iz BiH idu na školovanje u Britaniju zahvaljući vrijednoj Chevening stipendiji

Klix.ba
Hlivnjak i Hasanović sa ambasadorom  Fergusonom (Foto: Ambasada Velike Britanije u BiH)
Hlivnjak i Hasanović sa ambasadorom Fergusonom (Foto: Ambasada Velike Britanije u BiH)
Troje studenata iz BiH dobilo je priliku da nastavi školovanje u Velikoj Britaniji zahvaljući vrijednoj Chevening stipendiji.

Lejla Hasanović, Nijaz Hlivnjak i Mirza Redžić izabrani su među velikim brojem studenata koji apliciraju za ovu stipendiju.

Britanski ambasador Edward Ferguson je prilikom susreta sa ovim studentima kazao kako je ovo najbolji način da njegova zemlja investira u BiH. Također je istaknuo da će Velika Britanija i naredne godine davati stipendije bh. studentima za postdiplomski studij. Tačnije, naredni put će stipendiju dobiti devet studenata.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a dostupan je u oko 118 zemalja širom svijeta. Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine. Stipendije se bično dodjeljuju za jednogodišnji master studij iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji.

"Nakon diplomiranja u Sarajevu odmah sam počeo sa praktičnim radom u nevladinom sektoru a zatim i u medijima, dok sam upis na master studije odgađao čekajući priliku da studiram program od kojeg ću zaista imati koristi. Tako sam i aplicirao za Chevening stipendiju britanske vlade znajući da bi bilo idealno studirati u Velikoj Britaniji, prvenstvo zato što su tamošnji univerziteti u samom svjetskom vrhu, ali i zbog engleskog govornog područja", kaže Hlivnjak za Klix.ba.

On ističe da ovu stipendiju nije lako dobiti i da treba ispuniti brojne uvjete.

"Uvjeti za dobijanje stipendije bili su obimni, a osnova je bila da svaki kandidat ima dvije godine radnog iskustva te da ima konkretan plan šta želi uraditi u periodu nakon okončanja studija. Konkurencija je svake godine ogromna jer se stotine hiljada osoba prijavi iz cijelog svijeta zbog čega smo posebno ponosni što smo upravo mi izabrani. Chevening stipendija nam sada omogućava studiranje na prestižnim univerzitetima uz sve plaćene troškove, gdje svaka stipendija pojedinačno iznosi oko 100 hiljada KM", objašnjava Hlivnjak.

Naš sagovornik i stipendista preporučuje i drugim mladim ljudima u BiH da apliciraju za ovu prestižnu stipendiju. To mogu učiniti već sada, jer je konkurs ponovo otvoren. Ovog puta stipendiju će dobiti devet studenata.