BiH
0

Studenti iz Banja Luke odbili kompromisnu ponudu vlade RS-a o visini školarina

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL) odbila je ponudu Vlade RS-a da školarine iznose od 570 do 830 KM i ostaje čvrsto pri zahtjevu da visina školarina na fakultetima ovog univerziteta bude vraćena na prošlogodišnji nivo.

U saopćenju se navodi da SOBL nije mogao donijeti drugačiju odluku, s obzirom na podršku studenata ovom zahtjevu koju su izrazili potpisivanjem peticije i uličnim protestima u Banjoj Luci.

Od Nastavno-naučnog vijeća Univerziteta u Banjoj Luci zatraženo je da hitno predloži odluku o visini školarine koja će biti na nivou prošlogodišnjih.

"SOBL radi na pripremi novih protesta i u kontaktu sa studentima uskoro će odrediti najpovoljniji termin za njihovo održavanje. Ti protesti uredno će biti najavljeni Centru javne bezbjednosti Banja Luka", navodi se u saopćenju.

Nezadovoljstvo banjalučkih studenata počelo je nakon što je Vlada RS-a 28. juna donijela odluku da se izjednače školarine na oba univerziteta u RS-u, prema kojoj bi cijena školarine na Banjalučkom univerzitetu umjesto dosadašnjih od 400 do 700 KM iznosila od 700 do 1.000 KM.