Protesti
0

Studenti Farmacije traže petu godinu bez uslova

Sarajevo-x.com
Studenti četvrte godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu danas će ispred zgrade fakulteta od sedam sati organizirati proteste, te na taj način zatražiti od uprave fakulteta da omogući bezuslovan upis studenata četvrte godine na petu godinu.

U saopćenju za javnost studenti Farmacije navode da im je četvrta godina najteža u cijelom školovanju, te da su, osim predavanja, obavezni pohađati i cjelodnevne praktične vježbe i to iz svakog predmeta.

Budući da većina studenata u četvrtu godinu najčešće prenese predmet Farmaceutska hemija koji je težak ispit, sastavljen iz dva dijela, teško je spremati gradivo četvrte godine i tako osigurati uslov za petu godinu. Za svaki predmet se moraju položiti i kolokviji koji kasnije služe samo kao uslov za potpis na taj semestar, ističu studenti.

No, ni tu nije kraj studentskim mukama, jer iz svakog predmeta moraju polagati praktični, a zatim i usmeni dio ispita.

Budući farmaceuti požalili su se i na samovolju asistenata, pa navode da je kolokvij iz predmeta Farmakokinetika moguće polagati tek svaka tri mjeseca, odnosno četiri puta godišnje, dok se ispit kod profesorice istog predmeta može polagati osam puta.

Protestima će se pridružiti i studenti pete godine koji zahtijevaju uvođenje apsolventskih rokova. Poznato je, naime, da je Farmaceutski fakultet jedini u sklopu sarajevskog Univerziteta na kojem ne postoje apsolventski rokovi.

Na trosatni protest odlučili su se i zbog činjenice da je dekanesa "gluha na zahtjeve studenata", te su prisiljeni iznijeti svoje probleme cjelokupnoj javnosti kako bi olakšali ionako težak položaj studenta na ovom fakultetu.