BiH
13

Studenti Fakulteta za javnu upravu na praksi u Općini Centar Sarajevo

FENA
Devet studenata Fakulteta za javnu upravu u Sarajevu započeli su prošle sedmice u Općini Centar praksu koja će trajati do 3. maja ove godine, a cilj je informiranje o funkcionisanju općine kao organa lokalne samouprave te načinu rada predstavničkog i izvršnog organa u Općini Centar.

Planirano je da studenti svakog petka borave u općinskim službama. Prema rasporedu održavanja praktične nastave studenti su prvo posjetili općinsku Službu za opću upravu.

U narednom periodu studenti će boraviti u Službi za poslove Općinskog vijeća Centar, a planirano je da prisustvuju i sjednici Općinskog vijeća. Potom će biti informirani o nadležnostima načelnika i organizacijom i poslovima izvršnog dijela općinske vlasti.

O načinu finansiranja rada jedinice lokalne samouprave te sistemu izrade budžeta studenti će saznati u Službi za privredu, a u Službi za zajedničke poslove o sistemu javnih nabavki, dok će saznanja o upravljanju ljudskim resursima, procesu zapošljavanja i ostvarivanju prava iz radnog odnosa dobiti u Službi za opću upravu.

Osim toga, studenti će biti raspoređeni u službe: za prostorno uređenje i komunalne poslove, za imovinsko-pravne poslove i za rad i socijalna pitanja.

Saradnja između Općine Centar i sarajevskog Fakulteta za javnu upravu ostvaruje se na osnovu sporazuma o međusobnoj saradnji potpisanog 2011. godine, saopćeno je iz Općine Centar.