Potpisan Sporazum
270

Studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Sarajeva na praksi u ArcelorMittalu Zenica

E. M.
Detalj s potpisivanja Sporazuma u kompaniji ArcelorMittal Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s potpisivanja Sporazuma u kompaniji ArcelorMittal Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
U Zenici je danas potpisan sporazum o naučno-tehničkoj saradnji između Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i ArcelorMittala Zenica.

Potpisivanjem ovog sporazuma uspostavljena je poslovno-tehnička saradnja između ArcelorMittala Zenica i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu radi ostvarenja zajedničkih interesa i ciljeva, a u vezi s efikasnijim korištenjem potencijala Fakulteta na polju obrazovanja kadra, stručnog informisanja, rješavanja tekuće i razvojne problematike, putem stručnih konsultacija, izrade ekspertiza, studija i drugih vrsta tehničkih dokumenata.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dekan Elektrotehničkog fakulteta UNSA Jasmin Velagić je kazao da je ovim potpisivanjem samo ozvaničena ranija saradnja profesora i asistenata ovog fakulteta sa zeničkim ArcelorMittalom.

"Postojala je nezvanična saradnja profesora i asistenata koji su imali kontakte s ArcelorMittalom, a naši studenti, kojih ovdje ima dosta, su naši ambasadori tako da njima možemo zahvaliti što smo došli na ovaj nivo da možemo proširit saradnju. Imamo kapacitete i ljude da možemo pomoći kompaniji da krene u novom smjeru", kazao je Velagić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da im je cilj jačati vezu s industrijom i privredom te da zaključivanjem ovakvih projekata idu pravim putem u ostvarenju takvih ciljeva.

"Generalni direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair je kazao da je saradnja s univerzitetima u BiH nova strategija kompanije ArcelorMittal koja je do sada ostvarila saradnju s Univerzitetom u Zenici, Univerzitetom u Tuzli te u konačnici s najbitnijim Univerzitetom u Sarajevu.

"Shvatili smo da trebamo imati kontinuiranu saradnju kako bismo i dalje pomagali univerzitetima. Sada imamo sklopljene ugovore s tri univerziteta. Otvaramo naša vrata svim mogućim saradnjama. Ovo nije samo zapošljavanje studenata, već priprema za budućnost. U ime menadžmenta kompanije ArcelorMittal Zenica obećavam dugu saradnju, a u kojem će smjeru ići, vi ćete odlučiti", kazao je Nair.

"Dodao je da je uvjeren da će profesori iskoristiti prednosti ovog sporazuma te da će na najbolji način pripremati studente za praktični rad.

Sporazum će omogućiti i efikasniji pristup pogonima i laboratorijima ArcelorMittal Zenica, radi upoznavanja o najnovijim dostignućima na području razvoja opreme i tehnologije te realizaciji nastavnog programa.