Ulaganje 3 miliona KM
228

Studenti doma Nedžarići u Sarajevu na proljeće mogu očekivati uređenje objekta

Dž. L.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što su studenti koji žive u domovima u sarajevskom naselju Nedžarići sinoć protestovali zbog katastrofalnih uslova stanovanja, ministar prostornog uređenje, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović kazao nam je da će se na proljeće raditi utopljavanje ovog doma.
Prema ranijim procjenama, za utopljavanje zgrade Studentskog doma Nedžarići potrebno je pet miliona KM, a saznajemo da će sada biti izdvojena od 2,5 do tri miliona maraka u implementaciju mjera energetske efikasnosti ovog objekta.

"Pokrenuli smo kreditno zaduženje preko EBRD-a i na spisku objekata kojima je potrebno utopljavanje je i dom u Nedžarićima. To je objekat koji trenutno ima najveću vrijednost kada je riječ o radovima. Radit će se termoizolacija, izolacija krova, zamjena stolarije, mašinski radovi i sve što bude neophodno da se radi", kazao nam je ministar Filipović.

Da su se studenti prije nekoliko dana suočili s nestankom struje i grijanja u svojim stanovima u domu Nedžarići, ministar Filipović kaže da nije upućen. Ono što im on u ovom trenutku može odgovoriti jeste da mogu očekivati radove na domu na proljeće kada krene građevinska sezona.

"Ako ja budem tu, studenti to zaista mogu očekivati", kazao nam je Filipović.

Studenti su prilikom sinoćnjeg mirnog okupljanja istakli kako je krajnje vrijeme da nadležni krenu ulagati u studentske domove. Kako su kazali, u zemljama regije daleko su bolji uslovi u domovima za manje novca, pa čak i u drugim gradovima u BiH.

Oni će danas pripremiti listu prioriteta i zahtjeve koje će uputiti menadžmentu, Upravnom odboru Studentskog centra Sarajevo i Vladi Kantona Sarajevo. Ukoliko nadležni ne poslušaju njihov glas, ističu da će organizovati mnogo ozbiljnije proteste.