Bjelave i Nedžarići
46

Studenti dobivaju lošiju hranu, manje porcije, slabije grijanje...

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nedavno isključenje plina studentskim domovima u Nedžarićima i na Bjelavama, zbog neizmirenog duga od 300.000 KM, samo je vrh ledenog brijega katastrofalnih uslova u kojima borave ovi studenti, navodi se u saopćenju Centra za zastupanje građanskih interesa. U cijelu priču smo se uvjerili kada smo posjetili domove i razgovarali sa predstavnicima studenata.

Male i neuslovne prostorije, loša hrana i slaba higijena samo se neki od problema zbog kojih se žale studenti iz oba doma u Kantonu Sarajevo. Junuz Elkaz, potpredsjednik Udruženja studenata studentskog centra Sarajevo, je kazao da su problemi počeli u posljednje dvije godine.

"Dio problema je počeo kada su pojedini kantoni prestali subvencionirati domove svojim studentima, pa je smanjen broj korisnika. Onda je sve krenulo lančanim putem. Manjak novca se morao negdje nadoknaditi, pa smo počeli dobivati lošiju hranu, manje porcije, slabije grijanje...", priča Elkaz.

Pogoršano stanje

Uslovi su tako postali nikakvi, kaže naš sagovornik. Zima je, kako kaže, prošla, a ni sami ne znaju kako su izdržali.

"Cijelu zimu je grijanje bilo veoma slabo. To mogu sa sigurnošću potvrditi, jer sam ja korisnik doma u Nedžarićima već pet godina, ranije nije bilo tako. Osim toga, stolarija je u izuzetno lošem stanju, pogotovo u domu na Bjelavama gdje su prozori, vrata i namještaj stari i po 40 godina. U čitaonicama nemamo dovoljno stolova i stolica. Madraci na krevetima su skoro u potpunosti propali. U domu u Nedžarićima ima oko 960 kreveta, a samo 50-ak ih je dovoljno dobro da se može spavati na njima, a da ne žuljaju i da ne bodu federi. Na Bjelavama je još gore stanje", navodi Elkaz.

Higijena u domu u Nedžarićima je poprilično dobra, jer svaka soba ima svoj toalet, svakih 15 dana se mijenja posteljina, zajedničke prostorije se čiste svaki dan, dok je na Bjelavama već druga priča.

"Na Bjelavama studenti koriste zajedničke toalete, tako da jedan WC koristi otprilike 25 osoba, tako i tuševe. Tople vode ima samo dva sata dnevno, pa zamislite kako je kada se 25 ljudi treba istuširati za dva sata. Ventilacija je loša, stvara se kondenz pa se tako po zidovima skoro svakog toaleta mogu vidjeti gljivice, na vratima trulež...", govori Elkaz.

Novca će biti, ali ne za domove

Nedavno su predstavnici Udruženja studenata studentskog centra održali sastanak sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu na kojem je bilo govora i o drugom dijelu domova u Nedžarićima. Naime, zgrada koju je godinama koristio UN, pa onda EUPM, uskoro će biti na prodaju, po cijeni od oko 35 miliona KM, ali od tog novca ni fening neće ići za obnovu domova u Sarajevu.

"S tim se nikako ne možemo složiti, jer prodaju dio našeg doma, a mi od toga nećemo imati nikakve koristi. Tim povodom ćemo uskoro napraviti i peticiju kojom ćemo tražiti zaustavljanje prodaje ukoliko se dio sredstava ne iskoristi za obnovu studentskih prostorija u Nedžarićima i na Bjelavama, jer samo tako možemo nešto postići", rekao je na kraju Elkaz.

U analizi koju je uradio Centar za zastupanje građanskih interesa navodi se da je lošim upravljačkim potezima, prije svega povećanjem broja zaposlenih sa 165 u 2006. na 257 u 2011. godini, ozbiljno narušeno poslovanje i finansijska stabilnost Studentskog centra. Od 92 dodatno zaposlena radnika, 32 su zaposlena u kuhinjama, dok je ostalih 60 radnika nepotrebno zaposleno u djelatnostima i objektima koji nemaju nikakve veze sa osnovnom funkcijom Studentskog centra i koji u većini slučajeva stvaraju znatan gubitak. Prema konzervativnim procjenama, gubici naneseni ovakvim poslovanjem su samo u 2010. godini iznosili više od 600.000 KM.

Iz Centra navode da se odsustvo elementarne brige za uslove u kojima studenti u ovim domovima žive pokazalo kroz neopravdano i neracionalno trošenje sredstava Studentskog centra, kao što su npr. pokloni za vjenčanje, darivanja za štampanje knjige i sl., koji su samo u 2010. godini iznosili 280.000 KM. Osim toga, u periodu 2007. – 2010. za naknade i druge troškove članovima nadzornih odbora je isplaćeno 165.000 KM.