Selo Pecka
204

Studenti biologije iz cijele BiH se družili i učili na kampu u blizini Mrkonjić Grada

Klix.ba
Udruženje studenata biologije u BiH organizovalo je trodnevni kamp na lokalitetu u blizini Mrkonjić Grada, tačnije u selu Pecka u čijoj blizini izvire rijeka Sana. Cilj ovog kampa je upoznavanje i udruživanje studenata biologije, ali i svih zaljubljenika prirode i koji nastoje zaštititi sve prirodne bisere naše države.

Kroz ovaj kamp su studenti iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Bihaća i Banje Luke radili međusobno i podržali ideju udruženja da se svi studenti širom države ujedine i zajedno razmjenjuju ideje, bilo naučnog karaktera ili pak ideje za buduće saradnje.

Iz Udruženj studenata biologije u BiH ističu da je kamp prošao uspješno te da su se studenti upoznali kroz mnoge radionice i predavanja, kao i na terenskom izlasku na izvor Sane. Na izvoru rijeke Sane studenti su prisustvovali predavanju Viktora Bjelića iz Koalicije za zaštitu rijeka koji je pojasnio način funkcionisanja malih hidroelektrana i govorio o rizicima koje elektrane tog tipa predstavljaju. O načinu na koji se studenti mogu uključiti u diskusiju o problemu nastanka sve većeg broja hidroelektrana na rijekama Bosne i Hercegovine govorila je Ana Ćurić.

Studenti Univerziteta u Sarajevu, koji su ujedno i organizatori ovog kampa, su objasnili studentima način funkcionisanja udruženja te su predstavili rezultate dosadašnjih istraživanja i najavili budući kamp Konjuh 2019 koji će biti održan krajem juna.

Edukativne radionice je predvodio Mirza Čengić, student trećeg ciklusa na Univerzitetu Radbound u Holandiji, koji je vješto i praktično približio studentima problem zaštite, te na vrlo jednostavan način objasnio suštinu zaštite nekog područja. Također je održano i predavanje o samom Visitor centru Pecka, njegovom nastanku i održivosti.

Osim toga, studenti su kroz ovaj kamp uspješno razbili stereotipe te su uživali u međusobnom druženju i planiranju sljedećih projekata.

Na ovom događaju su učestvovala su 34 studenata, a projekt je finansijski podržala Američka ambasada u Sarajevu.