Univerzitet u Sarajevu
17

Studenti bi trebali biti nosioci reforme visokog obrazovanja

Piše: Elvisa Kavgić
Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu
Povod današnje konferencije za medije Univerziteta u Sarajevu je bila tema "Kontinuitet reforme visokog obrazovanja" koja će biti predstavljena na šestom godišnjem savjetovanju o reformi visokog obrazovanja 13. i 14. aprila.

Univerzitet u Sarajevu već šesti put zaredom organizira godišnje savjetovanje o reformi visokog obrazovanja prema bolonjskim principima.

"Organiziranje ovakvih savjetovanja je prihvaćeno od akademske zajednice kao njena zakonska i prefosionalna obaveza, s obzirom na to da je reforma proces imanentan visokom obrazovanju, koje se mora kontinuirano prilagođavati zahtjevima vremena i potrebama šire društvene zajednice", izjavila je profesorica Slavenka Vobornik.

Na šestom savjetovanju o reformi visokog obrazovanja će učestovati nastavnici i saradnici Univerziteta, zatim studenti, članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu te gosti iz inozemstva, eksperti Evropske komisije za visoko obrazovanje, koji će putem aktuelnih prezentacija i diskusija dati svoje viđenje dosadašnjeg razvoja reforme obrazovanja.

"Cilj savjetovanja je da na ovaj način ukažemo na ozbiljnost akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu koja na ovaj način želi problematizirati svoj odnos prema edukaciji te ukazati na trendove i razvoj savremenog univerziteta", rekao je Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta.

Priliku da učestvuju u savjetovanju dobili su i studenti Univerziteta Sarajevo koji su iskazali zadovoljstvo, jer ove godine imaju svojih sedam predstavnika Studentskog parlamenta koji će se zalagati za prava svih studenata.

Predstavnik Studentskog parlamenta i student Političkih nauka u Sarajevu Emir Muhamedagić za Klix.ba je rekao da bi studenti trebali biti nosioci reforme visokog obrazovanja.