Uskoro obnova paviljona
199

Studente u sarajevskim domovima dočekat će obnovljene prostorije, novi dušeci i prozori

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Studentski centar Sarajevo poboljšao je i ove godine uvjete za studente koji će narednih mjeseci biti smješteni u njihovim domovima u Nedžarićima i na Bjelavama.

Kako nam je rekao direktor ove javne ustanove Tarik Curić, renovirali su unutrašnjost dva paviljona, zamijenili 300 dušeka, a na 4. paviljonu mijenjaju prozore.

"Poboljšali smo kvalitet svih soba u koje maksimalno može stati 1.700 studenata. Raspon cijena i dalje isti, od 110 KM do 260 KM, ovisno je li jednokrevetna ili dvokrevetna soba. Do sada se prijavilo oko 1.200 studenata, a u zadnjem roku ih očekujemo još 200. Rok smo produžili jer se dosta njih prijavi na više fakulteta pa naknadno traže smještaj", rekao je Curić za Klix.ba.

Novina je ta što se u obnovu jednog od devastiranih paviljona uključila i Islamska zajednica koja će uz pomoć svojih donatora obnoviti paviljon u vrijednosti od 500.000 KM. Vlada Kantona Sarajevo pomoći će u izgradnji kotlovnice koja je trenutno prioritet kako bi se završio projekat utopljavanja oba doma.

"Dostavili smo projektnu dokumentaciju za utopljavanje i premijer Edin Forto je kazao kako će se lično pobrinuti za kotlovnicu. Aktuelna vlada je obišla studentske domove i obećala pomoći u povećanju kvaliteta smještaja za studente s obzirom da je riječ o kapitalnim ulaganjima za koja mi kao javna ustanova nemamo novca", kazao je Curić.

Kada je u pitanju ishrana studenata, kazao je kako je i dalje na snazi odluka o zabrani pravljenja fast-food hrane i mesnih prerađevina.

"Orijentirani smo na variva i u ponudi svaki dan imamo oko 15 obroka. Otvorili smo novu kuhinju u Nedžarićima i kupili tri nova kipera za kuhanje, a proizvodimo svoje pekarske proizvode i kolače. Sve je pod strogom kontrolom i mi do sada nismo imali slučaj trovanja jer vodimo računa o uvjetima", dodao je.

Iako im kantoni još uvijek duguju oko 400.000 KM za smještaj studenata, finansijski su stabilni. Period u kojem nije bilo studenata iskoristili su za turizam te su iznajmljivali prostorije kako bi mogli isplatiti radnicima plate i na taj način pokriti troškove u periodu kada nema prihoda. U narednom periodu nadaju se da će uspjeti realizovati i ostale kapitalne projekte.