BiH
0

STUB: U ponedjeljak protest ispred Ekonomskog fakulteta

FENA
Studentsko udruženje bolonjaca – STUB, u ponedjeljak, 5. marta u 12.00 sati organizirat će protest upozorenja ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Protest se organizira zato što se razgovorom nisu mogli riješiti postojeći problemi, nastali uslijed loše implementacije bolonjskog procesa, a jedan od glavnih problema je neblagovremeno informisanje studenata o pravilima studiranja u školskoj 2006/2007 godini, saopćeno je iz STUB-a.

Ove godine studenti su bili primorani da plate punu školarinu za oba semestra na početku godine (posebno se odnosi na paralelne studente koji su plaćali po 1.000 KM i koji su na Ekonomskom fakultetu većina). Na početku drugog semestra rukovodstvo fakulteta je naglo promijenilo pravilo preduslovnih predmeta, tako da student koji je morao platiti punu školarinu na samom početku školske godine, sada je uskraćen polaganja pojedinih predmeta koji za sebe vežu preduslovni predmet. Dakle, student je platio predmet koji mu je sada zabranjen da sluša i polaže, a povrat novca kako saznajemo nije moguć, navodi se u saopćenju.

STUB napominje da je Ekonomski fakultet, kao članica Univerziteta u Sarajevu, dužan da 15 dana prije početka nove školske godine obavjesti studente o planu i programu u narednoj školskoj godini što u slučaju preduslovnih predmeta nije učinjeno. Ovakvo ponašanje organizatora nastave na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, predstavlja najgrublje kršenje pravila i jasno ometanje reforme visokog obrazovanja koja se pokušava provoditi na Univerzitetu u Sarajevu, i zbog ovog čina studenti gube povjerenje u organizaciju nastave po tom novom sistemu.

Protest će biti organizovan uz podršku pokreta Dosta!, Unije studenata Univerziteta u Sarajevu – USUS i Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.