16.744 cipela u Berlinu
2

"Stub srama" Ujedinjenih nacija, "Stub tuge" porodica žrtava genocida

Sarajevo-x.com
Foto: Snježana Dubravac Haass
Jučer je u Berlinu na Pariškom Trgu ispred Brandenburške kapije postavljena instalacija "Stub srama", čime je obilježena 15. godišnjica genocida u Srebrenici. Brdo tuge načinjeno je od 16.744 cipela koje simbolizuju zauvijek uskraćeno životno koračanje 8.372 žrtava genocida.

IInstalaciju koju čine 16.744 cipele postavili su Centar za političku ljepotu i Društvo za ugrožene narode "Internacional", s namjerom da "Stub srama" bude podsjetnik na propust UN-a: Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a snose krivicu za genocid u BiH.

"Stub srama" u Berlinu predstavlja sramotu za UN, dok za sve bosanskohercegovačke građane i one koji saosjećaju s porodicama stradalih predstavlja "Stub tuge".

Ujedno, "Stub srama" predstavlja opomenu Ujedinjenim nacijama da genocidi više nikada ne ponovi.

Postavljena instalacija izazvala je veliku pažnju građana i turista u Berlinu, a komemoraciji su prisustvovali brojni političari, umjetnici i aktivisti njemačkih nevladinih organizacija.

Među prisutnima su bili i ambasador BiH u Berlinu Tomislav Limov, redateljica Jasmila Žbanić i poglavar bh. Islamske zajednice u Njemačkoj, muftija efendija Mustafa Kenzo, koji su naglasili da se Srebrenica više nikada i nikome ne smije ponoviti, te da odgovorni za genocid moraju biti privedeni pred lice pravde.

Komemoracija je završena molitvom za stradale, koju je poslije govora na njemačkom i bosanskom jeziku, proučio Efendija Mustafa Kenzo.

On pozvao sve prisutne da tokom molitve kleknu na koljena, što je i učinilo blizu 400 ljudi bez obzira na religijska uvjerenja.

"Moja rodna zemlja BiH, nakon sto je iskusila tešku agresiju, sada pokušava koračati putem istine, pravde i pomirenja zahvaljujući i aktivnostima međunarodne zajednice. Međutim, moram reći da bi tempo oslobađanja od straha bio mnogo brži kada bi Ratko Mladić i njegovi pomagači bili tamo gdje i pripadaju – u Međunarodnom sudu u Haagu. Borba BiH za oslobođenje od bijede, siromaštva i straha bila bi mnogo lakša kada bismo znali ko je odgovoran: Engleska, Francuska ili Holandija ili Ujedinjene, nacije koje su zakazale, kazao je efendija Kenzo obraćajući se prisutnima.

Podsjećamo, cipele izložene u Berlinu prikupile su prije svega sekcije Društva za ugrožene narode u Bosni i Hercegovini, Austriji i Njemačkoj, a do naredne godišnjice genocida, u julu 2011. godine, od njih će iznad mezarja u Potočarima bit će izgrađen Stub srama u obliku dva slova U i N, visok osam metara.