Javna rasprava u Sarajevu
0

Strukturalni fašizam kao pokriće za kriminal

FENA
Savez antifašista i boraca NOR-a u BiH organizirao je danas u Sarajevu javnu raspravu o temi "BiH u procjepu između demokratije i neofašizma", na kojoj je uvodno izlaganje imao urednik časopisa "Glas antifašista", sociolog Esad Bajtal.

Bajtal, koji je temu fašizma obrađivao u više svojih radova i knjiga, smatra da, uvjetno rečeno, u aktualnom trenutku u BiH nema "ideološkog fašizma", nego se više radi o strukturalnom fašizmu.

  • Imate jednu matricu firer principa, a s druge strane imate nacionalizam kao eufemizam za tu vrstu fašizma kao što je sam taj strukturalni fašizam zapravo pokriće za jedan kriminal koji stoji ispod njega, kazao je Bajtal.

Cijela stvar sastoji se u tome, smatra on, da kriminalno stečena bogatstva u BiH treba zaštititi po svaku cijenu i onda se ide na neke krajnje reakcije.

Naravno, kada god imate neki oblik socijalne isključivosti, onda ste u dosluhu s fašizmom. Sve to zahvatilo je i obične ljude onoliko koliko je inercija te vrste snažna.

  • Mi imamo kolektivističku volju, a kolektivizam je uvijek jedna vrsta isključivosti. Uvijek onda kada kažete "mi", "vi", "naša nacija", "vaša nacija", već ste jednom nogom stali na tlo fašizma, htjeli to priznati ili ne, htjeli vi to svjesno ili ne, ocijenio je Bajtal.

Zaključio je da se ne mora raditi o jednom svjesnom fašizmu.

  • Niko danas pametan i normalan, ideološki osviješćen, neće za sebe reći niti pristati da mu se kaže da je fašista. Ali ako se pritom u svom političkom i društvenom djelovanju služi matricama koje vuku u tom pravcu, onda nemamo mnogo izbora nego da ga nazovemo profašistički ili neofašistički orijentiranim, rekao je Bajtal.