|

Stručnjak za sigurnost Jasmin Ahić: Protiv BiH se vodi specijalni rat

Stručnjak za sigurnost Jasmin Ahić: Protiv BiH se vodi specijalni rat
96
I. Č.
13.11.2019. u 19:01
174
komentara
96

dijeljenja
Stručnjak za sigurnost Jasmin Ahić: Protiv BiH se vodi specijalni rat
Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je BiH tempirana bomba izazvala je sinhronizovani propagandni napad u kojem su, do sada, najviše učestvovali oni koji su najviše zazivali razdor BiH. Profesor Jasmin Ahić je te napade ocijenio kao specijalni rat protiv BiH.
U prvom redu se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio Emmanuelu Macronu zato što je, kako kaže, ukazao na istinu, da bi potom svojevrsne zahvalnice počele pljuštati iz medija u Republici Srpskoj i Srbiji. U cijelu priču se uključila i profesorica Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, Elena Ponomaryova, koja je za službeni list ruske vojske "Crvena zvijezda" kazala kako ima "poprilično pesimistične scenarije o budućnosti regiona".

"Pokušaj stvaranja novog takozvanog halifata na Balkanu je moguć", tvrdi Ponomareva.

Profesor Jasmin Ahić s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije kazao je za Klix.ba da je tekst koji govori o mogućnostima pravljenja kalifata na području Zapadnog Balkana, a koji je objavio jedan prosječan, ali relevantan i referentan vojni institut, provokacija vrlo sofisticirano pozicionirana u vremenski period kada u javnosti još uvijek odjekuju zlonamjerne izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

"Macron je govorio o odumiranju mozga Sjevernoatlanskog saveza i Bosni i Hercegivini kao tempiranoj bombi. To su apsolutno smiješne teze koje su potkrijepljene nekim ozbiljnim insinuacijama, u smislu dalnjeg toka migrantske krize i povratka ratnika iz Sirije. To je apsolutna zloupotreba sigurnosne situacije koju mogu zloupotrijebiti radikalne i secesionističko-nacionalističke struje na Zapadnom Balkanu, naročito u Republici Srpskoj, u smislu da propagiraju stav da je područje Zapadnog Balkana izvor ekstremizma", kazao je Ahić.

Napomenuo je kako je Antiteroristička koalicija ocijenila Bosnu i Hercegovinu kao najboljeg partnera u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, i u zakonskom i u implementacionom smislu.

"BiH u preotekle dvije godine ne bilježi odlaske na strana ratišta, kao ni terorističke aktivnosti. Povratak državljana koji se vraćaju sa stranih ratišta adekvatno sankcioniramo. Nema problema nakon resocijalizacije u smislu da se ponavljaju krivična djela. Skloni su mogućoj ponovnoj radikalizaciji, tako da u narednom periodu eventualni problem može predstavljati program deradikalizacije. Međutim, apsolutno nema mjesta za izjave o BiH kao tempiranoj bombi. One su samo dio otvorenog, specijalnog rata koji se na području Zapadnog Balkana vodi protiv BiH", zaključio je profesor Jasmin Ahić.
Prijavi grešku


Komentari (174)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...